Przepis na sernik na herbatnikach - mega prosty. Warto przygotować go dzień wcześniej
Przepis na sernik na herbatnikach jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie posiadają kulinarnego doświadczenia, a mają ochotę na domowe ciasto. W przypadku tej receptury potrzebny będzie piekarnik. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na przepyszny deser.
Sernik na herbatnikach - przepis krok po kroku:
Składniki na spód:
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1 paczka kakaowych herbatników
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
- 5 jaj
- 200 g masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- około 140-150 g cukru pudru
Wykonanie:
- Pokrusz herbatniki. Połącz je z rozpuszczonym masłem.
- Weź tortownicę i wylep masą formę. Tortownica powinna mieć 24 cm.
- Następnie oddziel żółtka od białek.
- Masło utrzyj na puszystą masę. Dokładaj stopniowo żółtka. Dołóż stopniowo mąkę. Cały czas miksuj do połączenia składników.
- W końcowym etapie dodawaj ser po łyżce.
- Ucieraj do uzyskania jednolitej masy.
- Białka ubij na sztywno. Możesz dodać odrobinę soli, dla uzyskania lepszego efektu.
- Tak powstałą pianę dodaj do wcześniej przygotowanej masy serowej. Wymieszaj wszystko łyżką.
- Masę serową wyłóż na herbatniki.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Włóż blachę do piekarnika i piecz przez godzinę.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki. Nie wyciągaj ciasta. Pozostaw do ostudzenia.
- Później przełóż sernik do lodówki na 10-12 godzin.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Sernik gotowany pani Joli - zrobisz go bez piekarnika
Sernik gotowany pani Joli przygotujesz bez piekarnika. To spore udogodnienie. Nie musimy martwić się o przebieg samego pieczenia. Sernik, został wzbogacony o masę kajmakową oraz borówkę amerykańską. Robi się pysznie! Przepis znajduje się poniżej.
Sernik wg blogerki pani Joli:
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- duża paczka herbatników
Składniki na masę:
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 serki mascarpone
- masa kajmakowa
- 1 mała śmietana
Pozostałe składniki:
- borówki
- orzechy do posypki
- starta czekolada
Wykonanie:
- Umieść masło w garnku.
- Dołóż ser oraz cukier.
- Gotuj na małym ogniu.
- Połącz jajka z mąką ziemniaczaną.
- Dołóż do masy serowej tak przygotowane jajka.
- Całość wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, odstaw z ognia.
- Przygotuj blaszkę.
- Wyłóż ją herbatnikami. Ułóż na nich ugotowany ser. Ponownie ułóż herbatniki.
- Posmaruj je masą kajmakową.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Masę przełóż na kajmak. Wierzch posyp orzechami.
- Wstaw ciasto do lodówki.
- Później ozdób ciasto borówkami i czekoladą.
* Pamiętaj, że masa serowa musi być zimna, aby ciasto się nie rozpłynęło. Dlatego zadbaj o to, aby przed układaniem warstw masa serowa była chłodna. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej.
Zobacz też: Spodziewasz się gości i nie masz ich czym poczęstować? Przepis na błyskawiczny deser może Cię uratować