Chcesz zaskoczyć bliskich smakiem? Przygotuj najprostszy sernik na świecie

Sernik to coś, co wszyscy kochamy. Wystarczy pyszna kawa lub herbata, muzyka w tle i obecność bliskich. To przepis na idealne, jesienne popołudnie. Sprawdź przepis na domowej roboty sernik.

Przepis na sernik na herbatnikach - mega prosty. Warto przygotować go dzień wcześniej

Przepis na sernik na herbatnikach jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie posiadają kulinarnego doświadczenia, a mają ochotę na domowe ciasto. W przypadku tej receptury potrzebny będzie piekarnik. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na przepyszny deser.

Sernik na herbatnikach - przepis krok po kroku:

Składniki na spód:

  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1 paczka kakaowych herbatników

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 5 jaj
  • 200 g masła
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • około 140-150 g cukru pudru

Wykonanie:

  1. Pokrusz herbatniki. Połącz je z rozpuszczonym masłem.
  2. Weź tortownicę i wylep masą formę. Tortownica powinna mieć 24 cm.
  3. Następnie oddziel żółtka od białek.
  4. Masło utrzyj na puszystą masę. Dokładaj stopniowo żółtka. Dołóż stopniowo mąkę. Cały czas miksuj do połączenia składników.
  5. W końcowym etapie dodawaj ser po łyżce.
  6. Ucieraj do uzyskania jednolitej masy.
  7. Białka ubij na sztywno. Możesz dodać odrobinę soli, dla uzyskania lepszego efektu.
  8. Tak powstałą pianę dodaj do wcześniej przygotowanej masy serowej. Wymieszaj wszystko łyżką.
  9. Masę serową wyłóż na herbatniki.
  10. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  11. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez godzinę.
  12. Po upieczeniu uchyl drzwiczki. Nie wyciągaj ciasta. Pozostaw do ostudzenia.
  13. Później przełóż sernik do lodówki na 10-12 godzin.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Sernik gotowany pani Joli - zrobisz go bez piekarnika

Sernik gotowany pani Joli przygotujesz bez piekarnika. To spore udogodnienie. Nie musimy martwić się o przebieg samego pieczenia. Sernik, został wzbogacony o masę kajmakową oraz borówkę amerykańską. Robi się pysznie! Przepis znajduje się poniżej.

Sernik wg blogerki pani Joli:

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • duża paczka herbatników

Składniki na masę:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 serki mascarpone
  • masa kajmakowa
  • 1 mała śmietana

Pozostałe składniki:

  • borówki
  • orzechy do posypki
  • starta czekolada

Wykonanie:

  1. Umieść masło w garnku.
  2. Dołóż ser oraz cukier.
  3. Gotuj na małym ogniu.
  4. Połącz jajka z mąką ziemniaczaną.
  5. Dołóż do masy serowej tak przygotowane jajka.
  6. Całość wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, odstaw z ognia.
  7. Przygotuj blaszkę.
  8. Wyłóż ją herbatnikami. Ułóż na nich ugotowany ser. Ponownie ułóż herbatniki.
  9. Posmaruj je masą kajmakową.
  10. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Masę przełóż na kajmak. Wierzch posyp orzechami.
  11. Wstaw ciasto do lodówki.
  12. Później ozdób ciasto borówkami i czekoladą.

* Pamiętaj, że masa serowa musi być zimna, aby ciasto się nie rozpłynęło. Dlatego zadbaj o to, aby przed układaniem warstw masa serowa była chłodna. Ciasto warto przygotować dzień wcześniej.

Zobacz też: Spodziewasz się gości i nie masz ich czym poczęstować? Przepis na błyskawiczny deser może Cię uratować

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.