To ciasto to prawdziwy specjał dla wszystkich łasuchów. Wbrew pozorom przepis jest mega szybki i prosty

Wypiek, który zaprezentujemy, jest bardzo ciekawym zestawieniem. Mało kto jednak decyduje się na jego przygotowanie, choć receptura jest banalnie prosta. Ten przepis zdecydowanie przeniesie Wasze smaki na inny poziom.

Sernik na spodzie brownie - ciasto dobre nie tylko na święta Bożego Narodzenia

Sernik brownie to ciasto, które warto upiec nie tylko na Boże Narodzenie. Jeżeli zależy Wam na nieco innym smaku sernika, to zdecydowanie warto wypróbować ten przepis. Sprawdzoną recepturę znajdziecie poniżej.

Sernik na spodzie brownie - przepis krok po kroku (na tortownicę 25 cm): 

Składniki na spód brownie:

  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 120 g malin
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • około 1/3 szklanki cukru
  • 60 g zmielonych migdałów
  • około 2 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę kajmakową:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 50 g orzechów włoskich

Składniki na masę serową:

  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • około 200-250 g zmielonego twarogu
  • około 125 g serka typu philadelphia
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • około 1/4 szklanki śmietanki 30-procentowej

Składniki na wierzch:

  • 2 łyżki cukru
  • 350 g śmietany 12-procentowej

Wykonanie:

  1. Wykonaj spód brownie.
  2. Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Połam czekoladę. Umieść ją w garnku. Dodaj masło. Podgrzewaj do czasu, aż masa się rozpuści. Ściągnij z ognia i przestudź.
  4. Dodaj następnie jajka, zmielone migdały oraz cukier.
  5. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Umieść masę w tortownicy.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Później przestudź.
  7. Wykonaj masę kajmakową. Rozsmaruj masę kajmakową na sodzie. Dorzuć posiekane orzechy.
  8. Następnie wykonaj masę serową.
  9. Umieść ser w dużej misce. Dodaj cukier, mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  10. Dodawaj do masy po jajku, co jakiś czas mieszając mikserem. Dołóż wanilię i śmietankę. Wymieszaj.
  11. Tak przygotowaną masę, wyłóż na orzeszki. Wyrównaj warstwę.
  12. Wstaw do piekarnika na kwadrans. Ustaw na 175 stopni.
  13. Później zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 1,5 godziny (piekarnik musi być nagrzany przed pieczeniem).
  14. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozprowadź na nim śmietanę z cukrem.
  15. Wstaw sernik do piekarnika i piecz w temperaturze około 120 stopni przez kwadrans.
  16. Ostudź piekarnik.
  17. Później, umieść go do lodówki.
  18. Po 120 minutach wyciągnij ciasto z formy. Ciasto warto wykonać dzień wcześniej.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Jaka polewa do sernika?

Jak polewa będzie najlepsza do sernika brownie? Warto wiedzieć, że polewa do sernika to przysłowiowa wisienka na torcie. Dlatego koniecznie trzeba ją przygotować. Przed Wami przepis na polewę karmelową.

Składniki:

  • 15 g masła
  • 80 g cukru
  • 150 śmietanki 30-procentowej

Wykonanie:

  1. Cukier umieść w garnku. Włącz ogień. Rozprowadź cukier i poczekaj, aż się rozpuści.
  2. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło oraz śmietankę.
  3. Mieszaj co jakiś czas.

* Uważaj, aby masa się nie przypaliła. Wyrównaj temperaturę, aby cały proces przebiegł pomyślnie.

Zobacz też: Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowego na babski wieczór, to ten deser na pewno Was oczaruje

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.