Sklepowe wędliny się przy nim chowają. Ślinka leci na samą myśl o tym soczystym, aromatycznym schabie

Zdecydowanie najlepszą wędliną na kanapki będzie ta, którą przygotujemy samodzielnie w domu. To przede wszystkim świeże, soczyste mięso, które doskonale będzie komponować się z innymi dodatkami.

Pieczony schab na kanapki - jak go przygotować? Okazuje się, że nie ma w tym nic trudnego. Warto więc zakasać rękawy i brać się do roboty, ponieważ to dużo tańsza i smaczniejsza opcja niż wędliny ze sklepu. 

Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]

Pieczony schab na kanapki - przepis. Będzie wręcz rozpływać się w ustach 

Rodzinne spotkania to doskonała okazja do tego, by przygotować coś pysznego. Nie trzeba jednak czekać na gości, by móc cieszyć się pysznym schabem w swoim domu. Warto upiec mięso w piekarniku i na co dzień cieszyć się smacznymi kanapkami. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 1 kg schabu bez kości, 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 3 łyżeczki musztardy, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ketchupu, 
  • przyprawy: majeranek, cząber, słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz. 

Jak upiec schab na kanapki? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie myjemy, a później osuszamy. 
  2. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Mieszamy olej, musztardę, ketchup oraz miód. Przeciskamy też ząbki czosnku przez praskę oraz dodajemy wszystkie składniki marynaty. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. 
  3. Gotową marynatą nacieramy mięso. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. 
  4. Schab wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy nitką lub używamy specjalnych zacisków. W rękawie robimy kilka drobnych nacięć.  
  5. Schab pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez godzinę. 
  6. Pozostawiamy mięso w rękawie, aż wystygnie. Jeśli je wyjmiemy, nie będzie takie soczyste. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.