Tego jeszcze nie grali. Kolorowe kopytka z serem to hit. Zrób je w ten sposób, a wyjdą obłędnie miękkie

Kopytka to jedno z wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kluski w kształcie rombów przygotowuje się głównie na bazie ziemniaków i mąki. Niektórzy lubią jednak eksperymentować z tradycją i wzbogacać znane już smaki. Dzięki temu dzielimy się dziś przepisem na kolorowe kopytka z serem. Są delikatne, miękkie i nieziemsko smaczne.

Receptura na klasyczne kopytka nie jest dla nikogo żadną tajemnicą. To w końcu jedna z najprostszych potraw, jakie można przygotować z ziemniaków, które Polacy tak uwielbiają. Kopytka z serem to znakomity pomysł na szybki, prosty i pożywny obiad, którym można się zajadać na co dzień.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Przepis na kopytka w nowym wydaniu. Miękkie kluseczki wypełnione serem i tajemniczym składnikiem robią furorę

Kolorowe kopytka? Nic prostszego - wystarczy dodać do ciasta nieco ugotowanego szpinaku. Nie dość, że kluski przybiorą zieloną barwę, to jeszcze wzbogacimy posiłek o dodatkowe witaminy i minerały. Szpinak jest w końcu cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, magnezu i żelaza. Wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i chroni układ odpornościowy. Zdecydowanie warto go włączyć do swojej codziennej diety, nawet w niewielkich ilościach. W tym wydaniu smakuje wprost obłędnie!

Składniki:

  • 900 g ziemniaków,
  • 250 g twarogu,
  • 1 jajko,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli.

Kolorowe kopytka z serem. Sposób przygotowania

Zacznij od umycia, obrania i ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Kiedy warzywa staną się miękkie, odcedź je z wody i odstaw na chwilę do ostudzenia. W dalszej kolejności przepuść je przez maszynkę do mielenia bądź praskę. W osobnym rondelku umieść szpinak oraz jedno jajko i zmiksuj wszystko na "koktajl" przy pomocy blendera ręcznego.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksowany szpinak oraz ser biały. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich jednolite, gładkie ciasto. Podziel je na mniejsze części, a następnie uformuj niewielkie wałki. Zielone wałeczki pokrój z kolei na jeszcze mniejsze fragmenty.

Do garnka z wrzącą wodą wsyp łyżeczkę soli. Po chwili zacznij wrzucać do środka kluski. Wyławiaj je łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody. Gotowe kopytka z serem podawaj z roztopionym masłem doprawionym aromatycznymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem bazylią czy oregano. Ziemniaczane kluseczki możesz też zaserwować z przyrumienioną na maśle bułką tartą lub odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.