Receptura na klasyczne kopytka nie jest dla nikogo żadną tajemnicą. To w końcu jedna z najprostszych potraw, jakie można przygotować z ziemniaków, które Polacy tak uwielbiają. Kopytka z serem to znakomity pomysł na szybki, prosty i pożywny obiad, którym można się zajadać na co dzień.
Kolorowe kopytka? Nic prostszego - wystarczy dodać do ciasta nieco ugotowanego szpinaku. Nie dość, że kluski przybiorą zieloną barwę, to jeszcze wzbogacimy posiłek o dodatkowe witaminy i minerały. Szpinak jest w końcu cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, beta-karotenu, magnezu i żelaza. Wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i chroni układ odpornościowy. Zdecydowanie warto go włączyć do swojej codziennej diety, nawet w niewielkich ilościach. W tym wydaniu smakuje wprost obłędnie!
Składniki:
Zacznij od umycia, obrania i ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Kiedy warzywa staną się miękkie, odcedź je z wody i odstaw na chwilę do ostudzenia. W dalszej kolejności przepuść je przez maszynkę do mielenia bądź praskę. W osobnym rondelku umieść szpinak oraz jedno jajko i zmiksuj wszystko na "koktajl" przy pomocy blendera ręcznego.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, zmiksowany szpinak oraz ser biały. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób z nich jednolite, gładkie ciasto. Podziel je na mniejsze części, a następnie uformuj niewielkie wałki. Zielone wałeczki pokrój z kolei na jeszcze mniejsze fragmenty.
Do garnka z wrzącą wodą wsyp łyżeczkę soli. Po chwili zacznij wrzucać do środka kluski. Wyławiaj je łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody. Gotowe kopytka z serem podawaj z roztopionym masłem doprawionym aromatycznymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem bazylią czy oregano. Ziemniaczane kluseczki możesz też zaserwować z przyrumienioną na maśle bułką tartą lub odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl