Grocho-cud, czyli gulasz, o którym marzycie. Zadbaj o konkretne mięso, a wszyscy popłaczą się z zachwytu

Co najbardziej lubimy jeść jesienią? Oczywiście gorące, treściwe i rozgrzewające dania. Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a masz pod ręką trochę grochu i odrobinę wędzonki, zrobisz coś pysznego. Nie, nie chodzi o grochówkę - ten przepis jest lepszy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Lubicie gulasz? Pewnie tak. A grochówkę? Obstawiam, że także. A gdyby połączyć te dwie potrawy i wyczarować grocho-cud? Tak nazwał tę potrawę mój wujek i się przyjęło, a chodzi o gęsty, treściwy gulasz z grochem oraz mnóstwem innych dobroci. Co jest jeszcze ważne? Oczywiście wędzonka i trochę kwasu. Ten przepis jesienią zadziała lepiej niż ciepły koc. 

Zobacz wideo

Grocho-gar - gulasz z grochem

Składniki:

  • 300 g grochu
  • 400 g karkówki
  • dwie laski kiełbasy wędzonej
  • ok. 300 g boczku
  • łyżka smalcu
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 średnia papryka
  • kilka ogórków 
  • sok z kiszonej kapusty lub ogórków (opcjonalnie ocet jabłkowy)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz groch. Wsyp go do miski i zalej wodą. Ostaw do lodówki. 
  2. Następnego dnia w dużym garnku rozpuść smalec i dodaj pokrojoną karkówkę. Podsmażaj chwilę, następnie dodaj pokrojony boczek oraz wędzoną kiełbasę.
  3. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj chwilę i dodaj pokrojoną w małą kostkę włoszczyznę oraz paprykę.
  4. Kiedy składniki się podsmażą, dodaj namoczony groch razem z wodą, dolej także dwie szklanki bulionu lub rosołu. 
  5. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, 5 listków laurowych i jeśli chcesz, kilka suszonych grzybków. Gotuj całość na minimalnym ogniu przez ok. godzinę. 
  6. Kiedy groch już będzie miękki, dodaj kiszone ogórki oraz kwas z ogórków lub kapusty. Dopraw wedle upodobania solą i pieprzem. Gotuj dalej przez ok. 20 minut. 

Taki gulasz to spełnienie marzeń każdego głodomora. Sposób wykonania jest banalny i każdy sobie z nim poradzi, a do dekoracji możesz dodać troszkę zielonego groszku z puszki. Zamiast karkówki możesz użyć także łopatki lub mięsa wołowego - tutaj jest pełna dowolność, bo najważniejsza jest oczywiście wędzonka. 

Więcej o: