Wygrzebałam z zeszytu babci ten przepis. Rogale, które z niego wychodzą, są smaczniejsze od świętomarcińskich

Można powiedzieć, że pierwsza połowa listopada przeznaczona jest dla rogali pochodzących z Poznania. Szał na ten przysmak nie ustępuje, a ze sklepów i piekarni znikają one w mgnieniu oka. Jednak poznaliśmy przepis na pyszniejszą wersję tej słodkości. Z receptury babci wychodzą bardzo miękkie, a środek jest przepyszny.

W listopadzie wiele osób sięga po słynne rogale świętomarcińskie. Pochodzą z Poznania i wyróżniają się miękkim ciastem i aromatycznym nadzieniem wykonanym z masy makowej. Gdy tylko pojawiają się w cukierniach i sklepach, znikają w mgnieniu oka. Pomimo że temu wypiekowi niczego nie brakuje, my jednak postanowiliśmy wykonać rogale nieco inaczej. Są równie słodkie i aromatyczne, lecz różnią się kilkoma szczegółami.

Zobacz wideo Rogaliki waniliowe

Przepis na te rogaliki znalazłam w zeszycie babci i od razu postanowiłam je odtworzyć. Drożdżowe ciasto wypełnione jest masą serową, która rozpływa się w ustach. By je zrobić, warto uzbroić się w cierpliwość, jednak smak rekompensuje wszystko.

Przepis na rogale drożdżowe

Składniki na ciasto

  • 550 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 80 g masła,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 jajka.

Składniki na rozczyn

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka cukru,
  • 150 ml mleka.

Składniki na nadzienie

  • 400 g twarogu,
  • 2 żółtka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki drobnego cukru.

Sposób przygotowania

  1. Przed rozpoczęciem wykonywania ciasta, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Teraz czas na przygotowanie rozczynu. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie wkrusz do niego świeże drożdże, wsyp cukier, a także mąkę, mieszaj do momentu uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Gotowy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  3. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej sól i cukier, zamieszaj. Do mieszanki wbij jajka i wlej mleko. W rondelku umieść masło i roztop je na małym ogniu, następnie przelej do miski ze składnikami. Na koniec wlej rozczyn, całość dokładnie wyrób do powstania jednolitego i elastycznego ciasta. Uformuj z niego kulę i odstaw w ciepłe miejsca na około 1,5 godziny.
  4. W tym czasie można przygotować masę serową. Twaróg umieść w misce, wbij do niego jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  5. Po upływie tego czasu ponownie wyrób ciasto i podziel je na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na stolnicy na prostokąty i wytnij z nich trójkąty.
  6. U podstawy każdego trójkąta nałóż po łyżeczce masy serowej. Zawiń je na kształt rogalika. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Rogaliki pozostaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włóż je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut do zarumienia. Po wypieczeniu pozostaw je do przestudzenia i obsyp cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: