-
Haps
-
Jak przygotować
- Wygrzebałam z zeszytu babci ten przepis. Rogale, które z niego wychodzą, są smaczniejsze od świętomarcińskich
Wygrzebałam z zeszytu babci ten przepis. Rogale, które z niego wychodzą, są smaczniejsze od świętomarcińskich
Można powiedzieć, że pierwsza połowa listopada przeznaczona jest dla rogali pochodzących z Poznania. Szał na ten przysmak nie ustępuje, a ze sklepów i piekarni znikają one w mgnieniu oka. Jednak poznaliśmy przepis na pyszniejszą wersję tej słodkości. Z receptury babci wychodzą bardzo miękkie, a środek jest przepyszny.
W listopadzie wiele osób sięga po słynne rogale świętomarcińskie. Pochodzą z Poznania i wyróżniają się miękkim ciastem i aromatycznym nadzieniem wykonanym z masy makowej. Gdy tylko pojawiają się w cukierniach i sklepach, znikają w mgnieniu oka. Pomimo że temu wypiekowi niczego nie brakuje, my jednak postanowiliśmy wykonać rogale nieco inaczej. Są równie słodkie i aromatyczne, lecz różnią się kilkoma szczegółami.
Zobacz wideo Rogaliki waniliowe
Przepis na te rogaliki znalazłam w zeszycie babci i od razu postanowiłam je odtworzyć. Drożdżowe ciasto wypełnione jest masą serową, która rozpływa się w ustach. By je zrobić, warto uzbroić się w cierpliwość, jednak smak rekompensuje wszystko.
Przepis na rogale drożdżowe
Składniki na ciasto
- 550 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 80 g drobnego cukru,
- 80 g masła,
- pół łyżeczki soli,
- 2 jajka.
Składniki na rozczyn
- 30 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- łyżka cukru,
- 150 ml mleka.
Składniki na nadzienie
- 400 g twarogu,
- 2 żółtka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 4 łyżki drobnego cukru.
Sposób przygotowania
- Przed rozpoczęciem wykonywania ciasta, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
- Teraz czas na przygotowanie rozczynu. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie wkrusz do niego świeże drożdże, wsyp cukier, a także mąkę, mieszaj do momentu uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Gotowy przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej sól i cukier, zamieszaj. Do mieszanki wbij jajka i wlej mleko. W rondelku umieść masło i roztop je na małym ogniu, następnie przelej do miski ze składnikami. Na koniec wlej rozczyn, całość dokładnie wyrób do powstania jednolitego i elastycznego ciasta. Uformuj z niego kulę i odstaw w ciepłe miejsca na około 1,5 godziny.
- W tym czasie można przygotować masę serową. Twaróg umieść w misce, wbij do niego jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Po upływie tego czasu ponownie wyrób ciasto i podziel je na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na stolnicy na prostokąty i wytnij z nich trójkąty.
- U podstawy każdego trójkąta nałóż po łyżeczce masy serowej. Zawiń je na kształt rogalika. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Rogaliki pozostaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włóż je do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut do zarumienia. Po wypieczeniu pozostaw je do przestudzenia i obsyp cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl