Znajomy kucharz zdradził mi przepis na najlepszego kurczaka. Zapiecz go w tym napoju, a wyjdzie soczysty

Kurczak to najpopularniejsze mięso, z którego najczęściej przygotowuje się dania obiadowe. Jednak w tym wydaniu zna go mało osób. Zapieczony w tej mieszance nie tylko zyskuje na smaku, lecz także staje się obłędnie miękki. Nie zapomnij o tym składniku, a aromat będzie unosić się w całym domu.

Pomimo że przepisów na soczystego kurczaka jest wiele, mała ich część może się czymś wyróżnić. Zazwyczaj wszystkie receptury są podobne i mogą różnić się małymi szczegółami. Jednak patrząc na ten przepis, od razu można zauważyć, że jest całkowicie inny. Pierwsze, co rzuca się w oczy, to ilość czosnku, która jest w nim użyta. To właśnie on jest tu najważniejszym składnikiem. Zaraz za nim wyróżnia się mleko, bez którego mięso nie byłoby tak soczyste.

Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Kurczak czosnkowy po gruzińsku, bo tak właśnie nazywa się to danie, jest aromatycznym, soczystym i pełnym smaku mięsem. Śmiało można go podawać zarówno na uroczystych obiadach, jak i podczas zwyczajnej kolacji. Oryginalne połączenia mogą na początku trochę zaskakiwać, jednak po upieczeniu z pewnością stwierdzisz, że ten przepis zostanie z tobą na dłużej.

Przepis na kurczaka po gruzińsku

Składniki:

  • 4 udka kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 12 ząbków czosnku,
  • 350 ml mleko,
  • 50 g masła,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki kurczaka oczyść, a następnie obsyp z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim kawałki kurczaka. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż go do naczynia żaroodpornego.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej połowę masła. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio na patelnię. Smaż przez krótką chwilę, by lekko się zarumienił. Po chwili dolej mleko i energicznie wymieszaj. Całość zagotuj na wolnym ogniu.
  4. Tak przygotowany sos przelej do kurczaka, który znajduje się w naczyniu. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 35 minut.
  5. Po tym czasie dodaj do kurczaka resztę masła, obsyp go również solą i pieprzem i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Tak przygotowanego podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: