Kapuśniak - przepis na klasyczną zupę z kiszonej kapusty. Na tym mięsie wychodzi aromatyczna i wyrazista

Kapuśniak to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Danie tradycyjnie przygotowuje się z poszatkowanej kapusty. Najwięcej zwolenników ma kapuśniak z kapusty kiszonej, przygotowywany na żeberkach wieprzowych. Poniżej przedstawiamy klasyczną recepturę na potrawę, która nigdy się nie nudzi.

Kapuśniak to jedno z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie tradycyjnej kuchni polskiej. Obok rosołu i krupniku stanowi filar rodzimych zup. Choć przygotowanie go jest nieco czasochłonne, to wbrew pozorom - wcale nie stanowi trudnego zadania. Gwarantujemy, że poradzi sobie z nim każdy smakosz. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Kapuśniak - przepis na aromatyczną zupę z kiszonej kapusty. Boczek i żeberka nadają jej wyrazistego smaku

Tradycyjny kapuśniak jest aromatyczny i niezwykle smaczny. Zawdzięcza to dobrze dobranym przyprawom oraz kapuście kiszonej, która nadaje mu nieco kwaskowości. To świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad zarówno na co dzień, jak i od święta. Warto uwzględnić go w swoim tygodniowym jadłospisie.

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 250 g żeberek,
  • 50 g boczku wędzonego,
  • 1 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • pół selera,
  • 1 natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach. Sposób przygotowania

Żeberka pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej mięso wodą, a następnie dopraw odrobiną soli. Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 40 minut. W międzyczasie możesz wyławiać szumowiny. W dalszej kolejności umyj, obierz i pokrój wszystkie warzywa w drobną kostkę. Wszystko oprócz ziemniaków wrzuć do bulionu, razem z przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim, majerankiem i kminkiem.

Kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez następne 15-20 minut. Ziemniaki wrzuć do gotującej się zupy na 10 minut przed końcem. Teraz przyszedł czas na dodanie kapusty kiszonej. Najpierw ją opłucz, a w dalszej kolejności odcedź i poszatkuj. Umieść poszatkowaną kapustę w wywarze i gotuj przez następny kwadrans. Po tym czasie wyjmij z garnka natkę oraz korzeń pietruszki, selera i cebulę. Dopraw zupę solą i pieprzem wedle uznania. 

Na koniec wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę boczek. Podsmażaj go przez kilka minut, aż stanie się rumiany i złocisty. Przełóż go do garnka, a na pozostałym oleju przygotuj zasmażkę z mąki i łyżki bulionu. Gotową zasmażkę przełóż do kapuśniaka, wymieszaj i zagotuj. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA