Nie masz pomysłu na obiad? Pójdź w klasykę i przygotuj pierogi ruskie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powala na kolana

Chyba każdy w Polsce kocha pierogi. Jemy je ze wszystkimi owocami sezonowymi, z mięsem, czy z kapustą i grzybami. Na ich punkcie obsesję mają sami Amerykanie, którzy niekiedy nadziewają tradycyjne polskie danie ulubionymi słodyczami. Nie ma jednak nic lepszego, niż tradycyjne ruskie. Z okrasą z boczku i cebuli smakują jak niebo w gębie.

Jak przygotować idealne pierogi ruskie? Liczy się nie tylko odpowiednio elastyczne ciasto, ale także znakomity i dobrze doprawiony farsz. Na całe szczęście to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z tym zadaniem. Ten przepis, z nawet największych amatorów, stworzy pierogowych mistrzów. Przekonajcie się sami. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 6 łyżek rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 1 cebula biała,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo 200 g wędzonego boczku.

Delikatne w smaku pierogi ruskie - przepis, który udaje się za każdym razem

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy z masłem, wodą i solą. Całość szybko zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta (można użyć malaksera). 
  2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  3. Boczek kroimy w drobną kostkę. Gdy mięso będzie zarumienione zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, do momentu aż się zeszkli.  
  5. Ugotowane ziemniaki przeciskami przez praskę. Następnie ugniatamy je z rozdrobnionym wcześniej twarogiem.
  6. Do ziemniaczano-twarogowej masy dodajemy cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 
  7. Z ciasta na pierogi wykrawamy kółka. Każde z nich nadziewamy łyżeczką farszu i zlepiamy brzegi.
  8. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie. Najlepiej gotować je przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierogi ruskie smakują najlepiej z okrasą. Podawaj je z usmażonym wcześniej boczkiem, a dla jeszcze lepszego smaku dodaj kleks kwaśnej śmietany i posiekany szczypiorek. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA