Nie pozwól, by twoja kuchenka mikrofalowa zamieniła się w magazyn brudu, tłuszczu i przypalonych plam. Choć na myśl o czyszczeniu sprzętu kuchennego, niejednej osobie robi się słabo, to wcale nie musi być to droga przez mękę. Domowe i ekologiczne sposoby, z których korzystają nasze babcie, to tutaj klucz do sukcesu. Dodatkowym plusem jest fakt, że wszystkie robione w domu detergenty są bezpiecznie dla środowiska, zwierząt domowych i dla nas samych. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Nie ma to jak babcine sposoby. Nie tylko są proste w przygotowaniu, ale również tanie i do zrobienia z tego, co akurat posiadasz w kuchennych szafkach. W propozycjach domowych detergentów nie mogło zabraknąć więc roztworu wody i octu. To bezkonkurencyjny zawodnik, który zmiękczy brud i ułatwi czyszczenie.
Co należy zrobić? Zmieszaj wodę i ocet w stosunku 1:1. Mieszankę przelej do naczynia i wstaw do mikrofali. Uruchom sprzęt na 5-10 minut. Para roztworu zmiękczy zabrudzenia, dlatego po upływie czasu wystarczy przetrzeć wnętrze kuchenki mikrofalowej ściereczką. Wówczas usuniemy większość zanieczyszczeń, bez męczącego szorowania.
Co zaś jeśli nie masz pod ręką octu? Nic wielkiego. Zamiast octu możesz użyć… cytryny! Pokrój owoc w plastry lub wyciśnij z niego sok i połącz z wodą, a następnie powtórz cały proces, czyli wlej do naczynia i wstaw do mikrofali na kilka minut. Metoda ta działa podobnie, ale dodatkowo zostawia przyjemny zapach.
Zacznijmy od podstaw. Do mikrofalówki nie należy wkładać żadnych metalowych przedmiotów, np. sztućców, ani folii aluminiowej, czy naczyń ze zdobieniami. Kiepskim pomysłem będzie też wsadzenie tam baterii, co zakończy się gwarantowanym wybuchem i pożarem. To jednak wie niemal każdy. Nie wszyscy wiedzą jednak, że w kuchence mikrofalowej nie należy również podgrzewać:
Dwa pierwsze produkty, ze względu na wysoką zawartość wody, po prostu wybuchną i zachlapią świeżo umyte wnętrze mikrofalówki. Z kolei papryczka chilli sprawi, że zawarta w niej kapsaicyna i inne związki odpowiadające za jej smak i pikantność mogą poparzyć nas, gdy powietrze z wnętrza kuchenki dotrze do naszych oczu.