Zupa ogórkowa na domowym bulionie. Wyjdzie tak dobra, że nie ostanie się nawet kropelka

Zupa ogórkowa to przysmak, który wiele osób kojarzy z dzieciństwa. Babcie przygotowywały ją na bazie bulionu domowej roboty i kiszonych ogórków prosto z piwnicznych zapasów. To rozgrzewające, pożywne i aromatyczne danie świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny.

Tradycyjna polska kuchnia nie obyłaby się bez klasycznej zupy ogórkowej. Smaczną potrawę przygotowuje się o każdej porze roku. Najlepiej smakuje na domowym wywarze z dobrej jakości wieprzowiny lub mięsa drobiowego. W najlepszej ogórkowej nie może też zabraknąć ogórków kiszonych, najlepiej takich, które parę miesięcy już odstały na półce w spiżarni czy piwnicy.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa na domowym bulionie. Wychodzi niezwykle aromatyczna i bogata w smaku

Przygotowanie smakowitej zupy ogórkowej nie jest wcale trudnym zadaniem, zwłaszcza jeśli masz już gotowy bulion, który pozostał ci np. z wczorajszego rosołu. To międzypokoleniowe danie świetnie sprawdzi się jako pożywny i rozgrzewający obiad po długim dniu w pracy czy szkole. Wyjdzie tak dobre, że domownicy nie zastanowią się dwa razy nad dokładką - talerze opustoszeją w trymiga!

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 500 g kiszonych ogórków,
  • 300 g ziemniaków,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • sól i pieprz.

Rozgrzewająca zupa ogórkowa na mięsnym bulionie. Sposób wykonania

W wysokim garnku rozpuść masło. Dodaj obraną i posiekaną cebulę. Podsmażaj ją, aż się lekko zeszkli. W następnym kroku zalej ją mięsnym bulionem domowej roboty. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki w drobną kostkę. 

Ziemniaki wrzuć do gotującej się zupy. Ogórki kiszone opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce, najlepiej o grubych oczkach. Starte ogórki przełóż do wywaru i gotuj przez kolejny kwadrans. Po tym czasie zabiel zupę śmietaną. W tym celu do pojemnika ze śmietaną wlej pół chochli zupy. Wymieszaj i przelej mieszankę do garnka. Dzięki temu unikniesz zważenia się śmietany. Całość dopraw solą i pieprzem.

Aby zupa ogórkowa wyszła jeszcze smaczniejsza, warto wzbogacić jej smak ulubionymi przyprawami i ziołami. Polecamy dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz odrobinę posiekanego koperku. Niewątpliwego aromatu doda także szczypta lubczyku oraz majeranku. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by dodać liście laurowe. Każdy wariant okaże się nieziemsko dobry. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: