-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa pieczarkowa w nowym wydaniu. By była lepsza wykorzystaj ten trik z grzybami
Zupa pieczarkowa w nowym wydaniu. By była lepsza wykorzystaj ten trik z grzybami
Zupy to najszybszy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Odpowiednio przyrządzone mogą tak zapełnić brzuch, że drugie danie będzie zbędne. Dodatkowo świetnie rozgrzewają, co o tej porze roku jest bardzo ważne. Aby dodać jesieni nieco smaku i aromatu polecamy więc użyć tego przepisu. O porcję tej zupy, będzie każdy toczyć walkę.
Jeśli chcesz niesamowicie rozgrzać się w jesienny wieczór, to dobrze trafiłeś. Ponownie możemy zaprezentować zupę, która idealnie wpasowuje się w klimat, który widzimy za oknem. Dzięki niej można nie tylko ogrzać się od środka, a także zasmakować nowych smaków.
Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!
Zupa pieczarkowa w niektórych domach może być totalną nowością. Dodatkowo podana w postaci kremu jest świetnym rozwiązaniem obiadowym. By wyszła, należy zastosować mały trik z grzybami. Przed dodaniem ich do wywaru, warto podpiec je w piekarniku. To właśnie ta metoda doda jej głębi. Podaje się ją z dodatkiem świeżych ziół, żółtego sera, a także można wykonać do niej grzanki.
Przepis na zupę z pieczonych pieczarek
Składniki
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 2 korzenie pietruszki,
- kawałek selera,
- 3 łyżki masła,
- 50 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Składniki do podania
- starty żółty ser,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przemycie pieczarek. Następnie wysusz je za pomocą czystej ścierki i pokrój na ćwiartki. Cebule obierz i podziel na mniejsze kawałki. Oba warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj do niego masło. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
- W tym czasie zajmij się innymi warzywami. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części. Wszystko wrzuć do garnka i zalej 1,5 l wody. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do miękkości.
- Następnie dodaj do wywaru wypieczone warzywa. Wlej również wszystkie podane przyprawy i wlej śmietankę. Dokładnie zamieszaj i podgotuj na wolnym ogniu.
- Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj jego zawartość na gładki krem. Przed podaniem obsyp każdą porcję startym żółtym serem i posyp natką pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl