Zupa pieczarkowa w nowym wydaniu. By była lepsza wykorzystaj ten trik z grzybami

Zupy to najszybszy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Odpowiednio przyrządzone mogą tak zapełnić brzuch, że drugie danie będzie zbędne. Dodatkowo świetnie rozgrzewają, co o tej porze roku jest bardzo ważne. Aby dodać jesieni nieco smaku i aromatu polecamy więc użyć tego przepisu. O porcję tej zupy, będzie każdy toczyć walkę.

Jeśli chcesz niesamowicie rozgrzać się w jesienny wieczór, to dobrze trafiłeś. Ponownie możemy zaprezentować zupę, która idealnie wpasowuje się w klimat, który widzimy za oknem. Dzięki niej można nie tylko ogrzać się od środka, a także  zasmakować nowych smaków.

Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!

Zupa pieczarkowa w niektórych domach może być totalną nowością. Dodatkowo podana w postaci kremu jest świetnym rozwiązaniem obiadowym. By wyszła, należy zastosować mały trik z grzybami. Przed dodaniem ich do wywaru, warto podpiec je w piekarniku. To właśnie ta metoda doda jej głębi. Podaje się ją z dodatkiem świeżych ziół, żółtego sera, a także można wykonać do niej grzanki.

Przepis na zupę z pieczonych pieczarek

Składniki

  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 3 łyżki masła,
  • 50 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki do podania

  • starty żółty ser,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przemycie pieczarek. Następnie wysusz je za pomocą czystej ścierki i pokrój na ćwiartki. Cebule obierz i podziel na mniejsze kawałki. Oba warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj do niego masło. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
  2. W tym czasie zajmij się innymi warzywami. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze części. Wszystko wrzuć do garnka i zalej 1,5 l wody. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do miękkości.
  3. Następnie dodaj do wywaru wypieczone warzywa. Wlej również wszystkie podane przyprawy i wlej śmietankę. Dokładnie zamieszaj i podgotuj na wolnym ogniu.
  4. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj jego zawartość na gładki krem. Przed podaniem obsyp każdą porcję startym żółtym serem i posyp natką pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.