-
Haps
-
Jak przygotować
- Podałam je do zupy i zniknęły szybkiej niż główne danie. Mam ten przepis od lat i za każdym razem wychodzi bezbłędnie
Podałam je do zupy i zniknęły szybkiej niż główne danie. Mam ten przepis od lat i za każdym razem wychodzi bezbłędnie
Gdy na stole pojawia się zupa, pierwsze po co do niej sięgamy jest pieczywo. Jednak można je zamienić na coś znacznie lepszego. Ten przepis to umożliwi, a to, co z niego wychodzi znika szybciej od innych potraw. Zwróć uwagę na farsz, to on powala na kolana.
Paszteciki to przysmak, po który zazwyczaj sięgamy w okresie Bożego Narodzenia. Podajemy je wtedy do czerwonego barszczu i to właśnie one dopełniają jego smak. Jednak nawet kilka tygodni przed świętowaniem warto je zrobić. Wykonane z tego przepisu świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup lub sosów.
Zobacz wideo Podręczny pasztecik podróżny
Paszteciki kornwalijskie znacznie różnią się od tych, które widnieją na naszych polskich stołach. Przede wszystkim wyróżnia je farsz, w którym możemy znaleźć mięso mielone połączone z ugotowanymi ziemniakami. Nie można zapomnieć o aromatycznej cebuli i przyprawach, bez których nadzienie wyjdzie nijakie. Wypieczone smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis na kornwalijskie paszteciki
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 120 g masła,
- 120 g smalcu,
- 175 ml wody.
Składniki na farsz
- 400 g mięsa mielonego,
- 300 g ziemniaków,
- 150 g cebuli,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem ciasta. Do większej miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól. Wrzuć również posiekane na mniejsze kawałki masło i całość wymieszaj za pomocą dłoni.
- Następnie zacznij stopniowo wlewać wodę i cały czas mieszając, wyrób masę na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Tak przygotowane włóż do lodówki na około 3 godziny.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Mięso mielone umieść w większej misce, ziemniaki obierz, podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę i dodaj do mięsa. Cebule obierz, drobno posiekaj i również wrzuć do składników. Obsyp całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na równe części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek, z którego wytnij koła o wielkości 20 cm.
- Na każdej części ciasta rozłóż przyrządzony farsz. Dokładnie je zamknij tworząc pierogi i zlep tak, by nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Czynność powtórz do momentu wykorzystania składników.
- Tak przygotowane pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wysmaruj roztrzepanym jajkiem połączonym z mlekiem. Włóż je do rozgrzanego do 165°C piekarnika i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl