Gołąbki babci bez grama ryżu. Zamiast tego, do farszu mięsnego dodaje inny składnik. Pamiętaj, nie musi być świeży

Gołąbki to tradycyjna potrawa kuchni polskiej i najczęściej mięsny farsz mieszany jest z ryżem. Nie trzeba jednak robić tego w ten sposób. Nasze babcie bardzo często zastępowały ryż innym składnikiem. Szukaj go w chlebaku.

Dlaczego do gołąbków dodajemy ryż? Jego dodatek nie tylko sprawia, że danie jest bardziej sycące. Ryż ma to do siebie, że doskonale wiąże farsz, dzięki czemu nie jest zbyt luźny. Można ten sam efekt osiągnąć jednak w inny sposób. Przyda ci się... czerstwa bułka. Zajrzyj do chlebaka i przygotuj smakowity obiad jak u babci. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 1 główka białek kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula biała,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 3/4 szklanki mleka lub wody,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz w ilości do smaku,
  • olej do smażenia.

Gołąbki bez ryżu w starym stylu. Kiedyś babcie przygotowywały je w ten sposób

Czerstwą bułkę moczymy w mleku lub wodzie i odstawiamy na około 15 minut. W tym czasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę łączymy z mięsem. Do farszu dodajemy również jajko i mokrą (choć odciśniętą z nadmiaru mleka lub wody) bułkę. Całość doprawiamy majerankiem, papryką, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. 

Gdy mamy gotowy farsz, czas zająć się kapustą. Obieramy warzywo z wierzchnich liści, a następnie wsadzamy do wrzątku na kilka minut. Po tym czasie wyciągamy kapustę i odrywamy delikatne liście. W każdego liścia zawijamy mięsny farsz. Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, na których układamy zawinięte gołąbki. Zalewamy całość warzywnym bulionem i gotujemy od 30 do 45 minut. Po tym czasie farsz będzie gotowy, a kapusta miękka. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, choć i bez niego będą palce lizać. Smacznego!  

Więcej o: