Jak zrobić idealne naleśniki z serem na słodko? Przede wszystkim liczy się elastyczne jak sprężynka ciasto. Aby uzyskać ten efekt, potrzebujesz wody gazowanej. Do tego słodki farsz na bazie żółtek i mistrzowskie śniadanie gotowe. Dodatkowego aromatu doda również cynamon. Ta przyprawa pasuje szczególnie jesienią, dlatego nie warto sobie jej żałować. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- opcjonalnie olej do smażenia.
Składniki na nadzienie serowe:
- 500 g sera półtłustego,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Idealne śniadanie na słodko, czyli naleśniki z serem jak za dawnych lat
- Do miski wlewamy mleko i wodę. Mieszamy płynne składniki z jajkami.
- Do ciasta naleśnikowego przesiewamy mąkę, dodajemy olej i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce.
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel.
- Do masy jajecznej dodajemy rozdrobniony twaróg i całość miksujemy. Na koniec doprawiamy farsz cynamonem.
- Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub patelni nieprzywierającej.
Każdego naleśnika smarujemy słodkim nadzieniem i zwijamy w trójkąty. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem i świeżymi owocami, choć równie dobrze sprawdzi się tu ulubiona polewa. Do naleśnika podaj kawę lub herbatę, a twoje podniebienie ci za to podziękuje. Smacznego!