Kultowe naleśniki z serem jak dawniej. Sekret tkwi w tym nadzieniu i elastycznym cieście. Mamy przepis!

Czy istnieje coś lepszego w chłodny jesienny dzień, niż gorące śniadanie na słodko? Prawdopodobnie nie. Przygotuj więc znakomite naleśniki z serem, które przypomną ci smaki dzieciństwa. Poprawisz humor nie tylko sobie, ale i domownikom.

Jak zrobić idealne naleśniki z serem na słodko? Przede wszystkim liczy się elastyczne jak sprężynka ciasto. Aby uzyskać ten efekt, potrzebujesz wody gazowanej. Do tego słodki farsz na bazie żółtek i mistrzowskie śniadanie gotowe. Dodatkowego aromatu doda również cynamon. Ta przyprawa pasuje szczególnie jesienią, dlatego nie warto sobie jej żałować. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie olej do smażenia.

Składniki na nadzienie serowe:

  • 500 g sera półtłustego,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Idealne śniadanie na słodko, czyli naleśniki z serem jak za dawnych lat

  1. Do miski wlewamy mleko i wodę. Mieszamy płynne składniki z jajkami. 
  2. Do ciasta naleśnikowego przesiewamy mąkę, dodajemy olej i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. 
  3. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce. 
  4. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel.
  5. Do masy jajecznej dodajemy rozdrobniony twaróg i całość miksujemy. Na koniec doprawiamy farsz cynamonem.
  6. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub patelni nieprzywierającej.

Każdego naleśnika smarujemy słodkim nadzieniem i zwijamy w trójkąty. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem i świeżymi owocami, choć równie dobrze sprawdzi się tu ulubiona polewa. Do naleśnika podaj kawę lub herbatę, a twoje podniebienie ci za to podziękuje. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA