Czy istnieje coś lepszego w chłodny jesienny dzień, niż gorące śniadanie na słodko? Prawdopodobnie nie. Przygotuj więc znakomite naleśniki z serem, które przypomną ci smaki dzieciństwa. Poprawisz humor nie tylko sobie, ale i domownikom.
pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić idealne naleśniki z serem na słodko? Przede wszystkim liczy się elastyczne jak sprężynka ciasto. Aby uzyskać ten efekt, potrzebujesz wody gazowanej. Do tego słodki farsz na bazie żółtek i mistrzowskie śniadanie gotowe. Dodatkowego aromatu doda również cynamon. Ta przyprawa pasuje szczególnie jesienią, dlatego nie warto sobie jej żałować. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mleka,
3 szklanki mąki pszennej,
3 jajka,
1 szklanka wody gazowanej,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
opcjonalnie olej do smażenia.
Składniki na nadzienie serowe:
500 g sera półtłustego,
2 żółtka,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cynamonu,
1 opakowanie cukru wanilinowego.
Idealne śniadanie na słodko, czyli naleśniki z serem jak za dawnych lat
Do miski wlewamy mleko i wodę. Mieszamy płynne składniki z jajkami.
Do ciasta naleśnikowego przesiewamy mąkę, dodajemy olej i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na kogel-mogel.
Do masy jajecznej dodajemy rozdrobniony twaróg i całość miksujemy. Na koniec doprawiamy farsz cynamonem.
Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub patelni nieprzywierającej.
Każdego naleśnika smarujemy słodkim nadzieniem i zwijamy w trójkąty. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem i świeżymi owocami, choć równie dobrze sprawdzi się tu ulubiona polewa. Do naleśnika podaj kawę lub herbatę, a twoje podniebienie ci za to podziękuje. Smacznego!