Kanapki to najpopularniejsza śniadaniowa propozycja. Zazwyczaj idzie się na łatwiznę i wraz ze świeżym pieczywem podaje się sery i wędliny. By nieco urozmaicić poranny posiłek, proponujemy zrobić tę pastę. Z nią poranki staną się smaczniejsze i przyjemniejsze.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Dla wielu z nas śniadanie jest posiłkiem, który omija się szerokim łukiem. Niektórzy natomiast nie mają na nie czasu, a inni zaś uważają, że nie da się zjeść nic dobrego i pożywnego o poranku. Chcemy jednak zmienić to zdanie i pokazać, że nawet niepozorny poranny posiłek można podawać w sposób oryginalny. Zamiast standardowych kanapek z serem i szynką proponujemy smarowidło, które smakiem zaskoczy wiele osób. Co się w nim znajduje? Głównym składnikiem jest tuńczyk, który połączony z ogórkami, jajkami i majonezem tworzy bardzo smaczną całość.
REKLAMA
Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet
Pastę z tuńczyka robi się w bardzo szybki sposób. Na jej przyrządzenie potrzebujesz zaledwie kilku minut, dlatego jest taką świetną opcją śniadaniową. Można ją połączyć zarówno ze świeżym pieczywem, jak i grzankami, a w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 dni. Jeśli chcesz dodać jej jeszcze więcej smaku, możesz wrzucić do mieszanki płatki chili lub kawałki jalapeno.
Przepis na pastę rybną na kanapki
Składniki:
puszka tuńczyka,
3 ogórki konserwowe,
2 jaja,
2 łyżki majonezu,
pęczek szczypioru,
kawałek cebuli,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż go do większej miski. Za pomocą widelca rozgnieć go na mniejsze kawałki.
Jajka umieść w rondelku wypełnionym wodą i ugotuj na twardo. Następnie obierz je i drobno posiekaj, dodaj do ryby.
Cebulę i szczypiorek również pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do reszty składników. To samo zrób z ogórkami konserwowymi.
Na sam koniec dorzuć majonez, obsyp wszystko solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Taką pastą wysmaruj kromki chleba. Smacznego!