Żadna swojska wędlina nie dorówna tej paście. Dzięki niej poranne kanapki są jeszcze smaczniejsze

Kanapki to najpopularniejsza śniadaniowa propozycja. Zazwyczaj idzie się na łatwiznę i wraz ze świeżym pieczywem podaje się sery i wędliny. By nieco urozmaicić poranny posiłek, proponujemy zrobić tę pastę. Z nią poranki staną się smaczniejsze i przyjemniejsze.

Dla wielu z nas śniadanie jest posiłkiem, który omija się szerokim łukiem. Niektórzy natomiast nie mają na nie czasu, a inni zaś uważają, że nie da się zjeść nic dobrego i pożywnego o poranku. Chcemy jednak zmienić to zdanie i pokazać, że nawet niepozorny poranny posiłek można podawać w sposób oryginalny. Zamiast standardowych kanapek z serem i szynką proponujemy smarowidło, które smakiem zaskoczy wiele osób. Co się w nim znajduje? Głównym składnikiem jest tuńczyk, który połączony z ogórkami, jajkami i majonezem tworzy bardzo smaczną całość.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Pastę z tuńczyka robi się w bardzo szybki sposób. Na jej przyrządzenie potrzebujesz zaledwie kilku minut, dlatego jest taką świetną opcją śniadaniową. Można ją połączyć zarówno ze świeżym pieczywem, jak i grzankami, a w lodówce można ją przechowywać nawet do 3 dni. Jeśli chcesz dodać jej jeszcze więcej smaku, możesz wrzucić do mieszanki płatki chili lub kawałki jalapeno.

Przepis na pastę rybną na kanapki

Składniki:

  • puszka tuńczyka,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 jaja,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pęczek szczypioru,
  • kawałek cebuli,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż go do większej miski. Za pomocą widelca rozgnieć go na mniejsze kawałki.
  2. Jajka umieść w rondelku wypełnionym wodą i ugotuj na twardo. Następnie obierz je i drobno posiekaj, dodaj do ryby.
  3. Cebulę i szczypiorek również pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do reszty składników. To samo zrób z ogórkami konserwowymi.
  4. Na sam koniec dorzuć majonez, obsyp wszystko solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Taką pastą wysmaruj kromki chleba. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.