Ciasto, które swoim smakiem podbiło świat. Nie dość, że wygląda jak milion dolarów, to jeszcze jest obłędnie pyszne

Przepyszne i do tego świetnie wyglądające ciasto jest doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Sprawdzi się też jako naprawdę wyjątkowy poczęstunek dla nagłych gości. Jak je zrobić? Wbrew pozorom jest to bardzo proste.

Brownie z masłem orzechowym - ciasto, które zaskoczy nawet teściową

Brownie z masłem orzechowym to ciasto, które stało się kulinarnym hitem. Możecie być przekonani o tym, że taki deser zrobi furorę nawet podczas świąt Bożego Narodzenie, gdzie konkurencja pysznego jedzenia jest bardzo duża. Chcesz pozytywnie zaskoczyć teściową? Zaserwuj jej to ciasto, a poczuje prawdziwe niebo w gębie.

Przepis na brownie z masłem orzechowy na tortownicę 24 cm:

Składniki:

  • 200 g masła
  • szklanka cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady + 100 g czekolady mlecznej
  • 3 jaja
  • pół szklanka masła orzechowego
  • około 135 g mąki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  1. Masło umieść w rondlu.
  2. Rozpuść masło na małym ogniu.
  3. Dodaj następnie połamaną czekoladę gorzką.
  4. Po rozpuszczeniu odstaw od razu z ognia.
  5. Weź miskę i umieść w niej jajka. Zmiksuj je z cukrem na aksamitną masę.
  6. Dołóż rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.
  7. Następnie dołóż do masy mąkę. Wymieszaj wszystko łyżką.
  8. Podziel na małe części czekoladę deserową i dodaj do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy.
  10. Masło orzechowe połącz z cukrem pudrem i dodaj na wierzch ciasta. 
  11. Na cieście koniecznie wykonaj ciekawe wzorki.
  12. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciasto przez 35 minut.
Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Brownie z masłem orzechowym - przepis z dodatkiem kawy i amaretto

Brownie z masłem orzechowym, likierem oraz kawą to ciasto zdecydowanie dla prawdziwych łasuchów. Szukacie wyjątkowych wypieków dla bliskich na święta, sylwestra lub inną uroczystość? Ta propozycja jest dla Was. Przepis znajdziecie poniżej. Wbrew pozorom takie ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 łyżka rozpuszczalnej, ulubionej kawy
  • 1 łyżeczka wanilii
  • około 1/4 szklanki naturalnego kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady
  • 3 jaja
  • 250 g cukru
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • około 135 g mąki pszennej

Składniki na krem orzechowy:

  • około 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 250 g serka mascarpone
  • około 2-3 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżka amaretto
  • cynamon - do posypki

Wykonanie - krok po kroku:

  1. Masło umieść w rondelku. Dosyp kakao, kawę oraz wanilię.
  2. Masę rozpuść na małym ogniu.
  3. Ściągnij z ognia.
  4. Połam czekoladę na małe kawałki. Dodaj do garnka. Wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuści.
  5. Weź oddzielną miskę i wymieszaj w niej jaja z cukrem. Musi powstać aksamitna masa.
  6. Dodaj do powstałej z jajek masy zawartość rondelka z rozpuszczoną czekoladą.
  7. Całość wymieszaj.
  8. Dołóż mąkę oraz posiekane orzechy.
  9. Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  10. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  11. Przygotowaną masę czekoladową przełóż do formy.
  12. Piecz ciasto przez pół godziny w temperaturze około 170 stopni.
  13. Po upieczeniu ostudź.
  14. Wykonaj krem orzechowy.
  15. Wszystkie składniki na krem (poza cynamonem) zmiksuj ze sobą. Posmaruj kremem ciasto i posyp cynamonem. Opcjonalnie możesz posypać orzechami.

Zobacz też: Przepis na sernik z wiaderka zrobi furorę w te święta. To ciasto, które każdemu wychodzi

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.