Kruche ciastka maślane - przepis, który przygotujesz w 20 minut!
Interesuje Cię przepis na kruche ciastka maślane? Wiele osób myśli, że wykonanie kruchego ciasta jest trudne. Jednak wszystko zależy od przepisu. Najlepiej wykonać ciasto na przepyszne słodkie ciasteczka ze sprawdzonego przepisu. Najważniejsze są zawsze dobre proporcje składników.
Przepis na kruche ciastka maślane wg pani Joli:
Składniki:
- 250 g masła
- 500 g mąki
- 250 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Mąkę przesiej. Dzięki temu ciasteczka będą lepiej smakować. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem.
- Następnie dodaj schłodzone masło. Dołóż żółtka.
- Zagnieć ciasto porządnie rękami. Odstaw do lodówki na kilka chwil, aby schłodzić ciasto.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto. Wykrój ciasteczka.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Włóż blaszkę z ciastkami. Piecz przez 15-20 minut.
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Jak zrobić kruche ciastka posypane cynamonem? Podpowiadamy
Jak zrobić kruche ciastka, aby były naprawdę mega pyszne i chrupiące? Sekret tkwi we właściwym przepisie i oczywiście jakości produktów. Poniżej przepis na domowej roboty ciasteczka. Można posypać je cynamonem lub cukrem pudrem.
Składniki, które są nam potrzebne w tym przepisie to:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- około 250 g masła
- około 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- cynamon / cukier puder - do posypki
Wykonanie:
- Posiekaj masło.
- Połącz ze sobą mąkę, cukier puder. Dodaj do masła.
- Dalej dołóż żółtka.
- Zagnieć porządnie ciasto. Uformuj kulkę.
- Zawiń ciasto w folię i odstaw je do lodówki, do schłodzenia.
- Dalej rozwałkuj ciasto. Przygotuj ulubione foremki i przejdź do wycinania ciasteczek.
- Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Umieść ciastka na blasze.
- Przejdź do pieczenia. Proces ten powinien trwać mniej więcej 15-20 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posyp cynamonem lub cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka w wersji kakaowej
Tym razem przepis na ciasteczka kakaowe. Wypieki można ozdobić ulubionym lukrem lub innymi ozdobami, wedle uznania. Tutaj znajdziecie przepis:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- odrobina soli
- 170 g masła
- 250 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
- Masło utrzyj z cukrem.
- Następnie wbij jajko. Dodaj sól oraz cukier waniliowy.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dołóż kakao.
- Wyrób dokładnie ciasto.
- Wykonaj kulkę. Schłodź ciasto w lodówce.
- Później rozwałkuj i wytnij ciastka.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przejdź do pieczenia. Proces ten powinien trwać mniej więcej 15 minut.
Zobacz też: Chcesz zaskoczyć bliskich smakiem? Przygotuj najprostszy sernik na świecie