Szarlotka bez pieczenia, która smakiem przebija pieczoną. Przepis od babci zawsze robi furorę

Szarlotka to obłędnie pyszne ciasto. Jeśli chodzi o deser na jesień - na próżno szukać lepszego. Co ciekawe, istnieje wersja szarlotki bez pieczenia. Zdecydowanie dorównuje smakowi tej pieczonej, a niektórzy stwierdzą pewnie, że nawet lepsza. Jak ją przygotować? Sprawdźmy.

Szarlotka to istny klasyk, ale zdecydowanie warto oddać się wariacji na jej temat. Szarlotka bez pieczenia opiera się na trzech obłędnie pysznych warstwach. Kluczowe są oczywiście jabłka, ale prawdziwą wisienką na torcie jest lekka i puszysta pierzynka, która świetnie komponuje się z innymi smakami. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Szarlotka bez pieczenia - przepis. Wszyscy biorą ode mnie tę recepturę i jak najszybciej zakasają rękawy 

Szarlotka bez pieczenia to bezkonkurencyjne ciasto na jesień. Nie wszyscy mają czas na spędzanie długich godzin w kuchni, więc w takich sytuacjach sprawdzi się świetnie. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Nie trzeba ani zagniatać ciasta, ani pilnować go w piekarniku, by się nie przypaliło. Czego chcieć więcej? Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki na spód: 

  • 150 - 200 g podłużnych biszkoptów
  • szklanka mleka lub roślinnego zamiennika. 

Składniki na warstwę owocową:   

  • 2 kg kwaśnych jabłek, 
  • 2 galaretki,  
  • 500 ml wrzątku. 

Składniki na puszystą piankę:  

  • 500 ml śmietanki 30 proc. 
  • 50 g cukru pudru, 
  • łyżka żelatyny w proszku, 
  • 70 ml wrzątku,  
  • dodatkowo: płatki migdałów do dekoracji. 

Jak zrobić szybką szarlotkę? Sposób przygotowania szarlotki bez pieczenia krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. 
  2. Duś je w garnku na małej mocy przez około kwadrans, aż osiągną miękkość. 
  3. Dwie galaretki zalej wrzątkiem. Dodaj je do jabłek, dokładnie zamieszaj i pozostaw do przestygnięcia i lekkiego stężenia. 
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty zanurz na sekundę w mleku, i układaj ciasno jeden obok drugiego.  
  5. Tężejącą masę z jabłek i galaretki przełóż do formy z nasączonymi biszkoptami. Odstaw do lodówki. 
  6. Teraz pora na naszą pierzynkę z bitej śmietany. Na wstępie rozpuść żelatynę we wrzątku. Zacznij ubijać dobrze schłodzony nabiał z dodatkiem cukru. 
  7. Do ubijanej śmietany dodawaj żelatynę. 
  8. Gotową pierzynkę wyłóż na warstwę tężejących jabłek, wyrównaj i gotowe. 
  9. Posyp migdałami - prażonymi lub nie. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.