Za dzieciaka była postrachem wszystkich, lecz w dorosłości doceniamy jej smak. Wątróbka z cebulą jest bardzo aromatycznym i sycącym daniem. Choć smakuje bezbłędnie w wersji tradycyjnej, warto na patelni podsmażyć również... jabłko. Owocowa słodycz idealnie skomponuje się z mocnym smakiem mięsa i cebuli. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szklimy ją na odrobinie oleju. W tym czasie obieramy jabłko ze skórki i kroimy w cienkie plastry lub niewielką kostkę. Gdy cebula będzie już miękka, dodajemy na patelnię jabłko i dusimy w soku, który będą puszczać owoce.
W międzyczasie zajmujemy się mięsem. Wątróbkę oczyszczamy z pomocą noża, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Następnie wszystkie kawałki mięsa oprószamy mąką.
Z patelni zdejmujemy cebulą z jabłkami i przekładamy na talerz. Na patelnię dolewamy odrobinę oleju, rozgrzewamy i zaczynamy smażyć wątróbkę w mące. Bardzo ważne, by nie solić mięsa, zanim się nie usmaży. Sól sprawi, że wierzchnie włókna zetną się szybciej i wątróbka będzie twarda. Mięso powinno być brązowe i miękkie. Wtedy możemy ponownie dodać jabłka i cebulę, a całe danie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Najlepiej podawać z kromką świeżego pieczywa lub ziemniakami. Smacznego!