Gęsina na świętego Marcina w wersji "poproszę dolewkę". Ten rosół wymiata, a to dzięki nieoczywistej przyprawie

Gęsina to mięso, które na naszych stołach najczęściej pojawia się właśnie w listopadzie, zwłaszcza w okolicach 11 listopada - Święta Niepodległości oraz święta św. Marcina. Bo "na Marcina, tylko gęsina". Dziś nie będziemy cudować - ten rosół jest banalny i niebanalnie pyszny. Na pewno każdemu wyjdzie.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Rosół to klasyka i tak naprawdę ta potrawa towarzyszy nam przez całe życie w różnych sytuacjach. Chrzciny - rosół. Imieniny - rosół. Niedziela - rosół. Wesele? "No jak to bez rosołu?!". Ta potrawa jednak ma mnóstwo wersji, a dziś podpowiemy wam, jak zrobić rosół z gęsiny, idealny, jeśli chcemy trzymać tradycję 11 listopada, ale także sprawdzi się a niedzielny obiad. Nie ma prostszego przepisu, ale ważny jest czas - nie należy się spieszyć. Ważna jest także jedna przyprawa - gożdziki nie kojarzą się z rosołem, ale robią w nim prawdziwą robotę. 

Zobacz wideo

Rosół z gęsiny - przepis idealny na każdą okazję

Składniki:

  • tuszka z gęsi, najlepiej z podrobami. Muszą być skrzydełka, udka i szyjka - mają najwięcej smaku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • por
  • 2 gałązki lubczyku lub łyżka suszonego
  • 2-3 suszone grzybki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kilka goździków
  • dodatkowo - kawałek wołowiny z kością

Sposób wykonania:

  1. Tuszkę gęsi oczyść i podziel na kawałki. Następnie włóż do garnka i zalej wodą, oczywiście zimną. Na mniejszym ogniu zagotuj i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je. 
  2. Dodaj obrane i pokrojone warzywa (cebulę wcześniej opal nad palnikiem), liście laurowe i ziele angielskie. Nie zapominaj o goździkach oraz o suszonych grzybkach. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę. 
  3. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze 20 minut i podawaj. Najlepiej z natką pietruszki. 

Taki rosół to łatwizna, ale smakuje jak z najlepszej restauracji. Jeśli zastanawiasz się nad obiadem, ten przepis niech posłuży ci za inspirację. 

Więcej o: