Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Rosół to klasyka i tak naprawdę ta potrawa towarzyszy nam przez całe życie w różnych sytuacjach. Chrzciny - rosół. Imieniny - rosół. Niedziela - rosół. Wesele? "No jak to bez rosołu?!". Ta potrawa jednak ma mnóstwo wersji, a dziś podpowiemy wam, jak zrobić rosół z gęsiny, idealny, jeśli chcemy trzymać tradycję 11 listopada, ale także sprawdzi się a niedzielny obiad. Nie ma prostszego przepisu, ale ważny jest czas - nie należy się spieszyć. Ważna jest także jedna przyprawa - gożdziki nie kojarzą się z rosołem, ale robią w nim prawdziwą robotę.
Rosół z gęsiny - przepis idealny na każdą okazję
Składniki:
- tuszka z gęsi, najlepiej z podrobami. Muszą być skrzydełka, udka i szyjka - mają najwięcej smaku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- por
- 2 gałązki lubczyku lub łyżka suszonego
- 2-3 suszone grzybki (opcjonalnie)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kilka goździków
- dodatkowo - kawałek wołowiny z kością
Sposób wykonania:
- Tuszkę gęsi oczyść i podziel na kawałki. Następnie włóż do garnka i zalej wodą, oczywiście zimną. Na mniejszym ogniu zagotuj i kiedy zbiorą się szumowiny, usuń je.
- Dodaj obrane i pokrojone warzywa (cebulę wcześniej opal nad palnikiem), liście laurowe i ziele angielskie. Nie zapominaj o goździkach oraz o suszonych grzybkach. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
- Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze 20 minut i podawaj. Najlepiej z natką pietruszki.
Taki rosół to łatwizna, ale smakuje jak z najlepszej restauracji. Jeśli zastanawiasz się nad obiadem, ten przepis niech posłuży ci za inspirację.