To idealny deser dla miłośników kawy. Jest prosty i szybki, a co najlepsze - nie trzeba go piec

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów. Wywodzi się ze słonecznych Włoch, ale na przestrzeni lat Polacy tak się w nim rozsmakowali, że opracowali własne wersje oryginalnej receptury. Tiramisu z mascarpone jest obłędnie kremowe i pyszne, a co najważniejsze - nie wymaga pieczenia.

Na czym jak na czym, ale na kulinariach Włosi znają się bez wątpienia. Śródziemnomorska kuchnia nie ogranicza się jednak do upieczenia chrupiącej pizzy czy ugotowania idealnego makaronu al dente. To także wyjątkowe popisy cukiernicze. Tiramisu według podań historycznych po raz pierwszy przygotowano w miejscowości Treviso, leżącej w zabytkowym regionie Wenecji Euganejskiej. Klasyczny deser kawowy liczy sobie już ponad pół wieku, ale smakosze z całego świata (w tym z Polski) wciąż się nim zachwycają. I mają ku temu powody!

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Tiramisu z mascarpone, czyli klasyczny włoski deser z wyśmienitym twistem

Tiramisu to jeden z prostszych deserów, które można przygotować w krótkim czasie w zaciszu domowej kuchni. Cała "filozofia" polega na połączeniu kilku odpowiednich składników oraz nasączeniu biszkoptów wyrazistą kawą parzoną. Efekt końcowy zachwyca. Ciasto jest kremowe, subtelnie słodkie, z silną nutką kawy. 

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
  • 4 jajka,
  • 250 ml mocnej kawy,
  • 5 łyżek kakao,
  • 50 ml likieru lub rumu,
  • 80 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Tiramisu na biszkoptach z mascarpone. Sposób przygotowania

Przygotuj sporą miskę. Umieść w niej cztery żółtka, cukier puder i odrobinę soli. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę, a następnie dodaj schłodzony serek mascarpone oraz wybrany alkohol. Za pomocą różdżki kuchennej połącz ze sobą składniki. Powstałe ciasto powinno być gładkie i pozbawione grudek.

W dalszej kolejności namocz biszkopty w zaparzonej, mocnej kawie. Pamiętaj, że biszkopty powinny się moczyć zaledwie przez jedną lub dwie sekundy - w przeciwnym razie nabiorą zbyt dużo płynu i się rozpadną. W prostokątnej formie ułóż warstwę nasączonych alkoholem biszkoptów. Następnie wyłóż równomiernie połowę masy kremowej i kolejną warstwę biszkoptów. Wierzch ciasta wysmaruj resztą kremu.

Całość posyp obficie kakao. Na koniec umieść tiramisu w lodówce, aby stężał. Po kilku godzinach delikatnie słodki deser jest gotowy do pokrojenia. Świetnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA