Przepis na babeczki czekoladowe w 15 minut. Idealnie słodkie i miękkie - rozpływają się w ustach

Poniższy przepis na babeczki czekoladowe to najlepsze, co cię dziś spotka. Mini wypieki przygotowuje się ekspresowo, a zjada - jeszcze szybciej. Świetnie sprawdzą się na podwieczorek ze znajomymi czy przekąskę do pracy. Słodki smakołyk natychmiast poprawia humor.

Babeczki czekoladowe są banalnie proste w wykonaniu. Jedyne, co musisz zrobić, to połączyć ze sobą wszystkie składniki, a powstałą masę przelać do foremek. Resztę zrobi za ciebie piekarnik. Całość nie zajmuje wiele czasu, dlatego to świetna propozycja na słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Muffinki możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wyjazd. Poprawią nastrój i zaspokoją mały głód.

Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak

Prosty przepis na babeczki czekoladowe. Przygotowanie ich zajmie ci dosłownie chwilę

Przepisów na babeczki jest wiele, ale umówmy się - im jest on prostszy, tym dla nas lepiej. Poniższa receptura jeszcze nigdy nikogo nie zawiodła. Jedyny problem jest taki, że czekoladowe muffinki zbyt szybko się kończą. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by piec je regularnie.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 110 g cukru,
  • 60 g czekolady gorzkiej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1 jajko,
  • garść płatków lub dropsów czekoladowych.

Nieziemsko czekoladowe babeczki. Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia oraz kakao połącz w jednej misce. Do drugiej z kolei wlej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Całość wymieszaj i umieść w jednym pojemniku. Do połączonych składników dodaj posiekaną lub drobno pokrojoną czekoladę oraz płatki. 

Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza i przygotuj blaszkę do muffinek. Każde wgłębienie wyłóż papierową papilotką. Jeśli nie posiadasz odpowiedniej formy, możesz też użyć silikonowych foremek wielorazowego użytku. Wystarczy, że wysmarujesz je masłem i oprószysz delikatnie bułką tartą.

Wszystkie foremki wypełnij ciastem, pozostawiając niewielki odstęp od brzegu. Możesz się w tym celu posłużyć nabieraczką do lodów lub zwykłą łyżką. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut. Poziom wypieczenia możesz sprawdzić suchym patyczkiem lub wykałaczką. 

Po tym czasie wyjmij babeczki z urządzenia i odstaw je do ostudzenia. Gotowy deser możesz dodatkowo przystroić cukrem pudrem, lukrem, a nawet bitą śmietaną. Świetnie nadaje się na słodką przekąskę do kawy. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: