Tego ciasta nie kupisz w żadnej cukierni w Polsce. Kruche ciasto i ten krem rozpływają się w ustach

Przechadzając się w sklepach i cukierniach, na półkach można znaleźć wiele deserów i ciast, które mogą nas interesować. Jednak tego wypieku nie da się nigdzie znaleźć. Jedyna okazja, by je zjeść to wtedy, gdy samodzielnie je zrobimy.

Słodkości, które nas otaczają są tak pyszne, że niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić dnia bez chociaż jednego z nich. W okresie jesiennym postanawiamy wykonać kilka z nich, by zasmakować domowych smaków. Na naszej liście do zrobienia z pewnością są takie wypieki jak szarlotka, makowiec, lub sernik. Jednak do tego wszystkiego warto jeszcze dodać ten wypiek, który wyróżnia się spośród wszystkich.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

To ciasto z mlecznym nadzieniem może oczarować wiele osób. Jego kruche ciasto połączone ze słodkim kremem jest nie do opisania i właśnie dlatego warto je zrobić. Ten deser świetnie sprawdzi się jako codzienna przekąska lub jako wypiek na rodzinne imprezy.

Przepis na ciasto z mlecznym nadzieniem

Składniki na kruche ciasto

  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • jajko,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki wody.

Składniki na nadzienie

  • 250 ml słodzonego mleka kondensowanego,
  • 5 jajek,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka skrobi,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier, sól i cynamon. Następnie dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę i rozgnieć je opuszkami palców.
  2. Białko oddziel od żółtka. To drugie dodaj do reszty składników, dodaj również wodę i zagnieć całość na jednolitą masę. Przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o wielkości przygotowanej blaszki. Następnie włóż je do formy i wylep nim spód i boki.
  4. Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Białka ubij na sztywną pianę. Do rondelka wlej mleko i na małym ogniu delikatnie je podgrzej.
  5. Gdy mleko będzie letnie, przelej je do białek i zamieszaj do połączenia. Dodaj do składników ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Na koniec do mieszanki wsyp skrobię i ponownie wymieszaj.
  6. Przygotowaną masę wylej na spód i wyrównaj wierzch szpatułką, obsyp całość cynamonem. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 170°C i piecz przez 15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160°C i pozostaw ciasto w urządzeniu na następne 40-45 minut.
  7. Po wypieczeniu pozostaw wypiek do całkowitego wystudzenia. Możesz go podawaj z lodami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: