-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobisz je raz, a nie zjesz już kanapek i tostów. Ten przysmak będziesz robić każdego dnia
Zrobisz je raz, a nie zjesz już kanapek i tostów. Ten przysmak będziesz robić każdego dnia
Szukanie prostego przepisu na szybkie śniadanie nie należy do najłatwiejszych rzeczy. Jednak my w tym pomożemy i proponujemy wykonać te smaczne zawijasy. Przygotowanie ich nie zajmie 5 minut, a całą resztą zajmie się piekarnik. Mogą trafić na stół jako śniadanie lub jako imprezowa przekąska.
Codzienne przyrządzanie posiłków może być wyzwaniem dla wielu z nas. Sama muszę się przyznać, że mam z tym czasem problem. Na szczęście poznałam kilka receptur, które robi się w mgnieniu oka. Jedną z nich są ślimaczki wykonane z ciasta francuskiego.
Zobacz wideo Znikające bułeczki zakrętasy
Aby wykonać je w jak najlepszy sposób nie trzeba wiele. Wystarczy jak użyjesz składników, które już znajdują się w twojej kuchni. Ja przede wszystkim stawiam na prostotę, czyli wykorzystuję szynkę i żółty ser. By całość nabrała smaku i nie była sucha, używam własnoręcznie zrobionego sosu śmietanowego. Dzięki niemu wypieczone kąski są lekko wilgotne, a przyjemność z ich jedzenia jest większa. By jeszcze bardziej nabrały smaku, można je podawać z sosem czosnkowym lub koperkowym.
Przepis na ślimaczki z szynką i serem
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 150 g ulubionej szynki,
- 150 żółtego sera w plastrach,
- cebula,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- garść natki pietruszki,
- łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Do miseczki przelej kwaśną śmietanę, dodaj posiekaną natkę pietruszki, cebulę, wsyp majeranek, sól i pieprz. Dokładnie zamieszaj i taką mieszanką wysmaruj rozłożone ciasto francuskie.
- Na tak przygotowany spód ułóż plastry szynki i żółtego sera. Zawiń je w strudel i potnij na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża.
- Przygotowane kąski przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż wszystko do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut.
- Tak wypieczone podawaj na ciepło z ulubionym sosem. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl