Krokiety to znana i smaczna przekąska, którą robi się na różne okazje. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis, który używany jest od lat. Tym razem chcemy pokazać coś nowego, co doda świeżości każdemu posiłkowi. Te krokiety smakują znakomicie.
zdjęcie ilustracyjne/ iko636, iStock
REKLAMA
REKLAMA
Naleśniki zazwyczaj podaje się ze słodkimi dodatkami. Najczęściej są to dżemy, czekolada, czy bita śmietana. Jednak ich wytrawna wersja okazuje się równie smaczna. Placki nafaszerowane kapustą i grzybami są najbardziej popularne w okresie zimowym. Podaje się je wraz z czerwonym barszczem. My jednak nieco zmienimy tę recepturę, a dokładniej pobawimy się nadzieniem.
REKLAMA
Zobacz wideo Krokieciki brokułowe
Krokiety znamy w dwóch wersjach. Jedna mówi o zrobieniu farszu z kapusty, a inna z pasztetu. Nasza wersja nie jest podobna do żadnej innej. My do naleśników postanowiliśmy dodać mielone mięso połączone z pieczarkami. Oblepione panierką i wysmażone jest świetnym dodatkiem do wszystkich zup, nie tylko barszczu z buraków.
Przepis na krokiety z mięsem mielonym
Składniki na naleśniki
700 g mąki pszennej,
300 ml wody,
250 ml mleka,
2 jajka,
szczypta soli,
olej do smażenia.
Składniki na farsz
500 g mięsa mielonego,
300 g pieczarek,
100 g startego żółtego sera,
garść posiekanej natki pietruszki,
2 cebule,
jajko,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
sól,
pieprz.
Składniki dodatkowe
jajko,
bułka tarta do obtaczania,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przyrządzenie naleśników. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wbij jajka. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj mleko i wodę. Najlepiej użyć do tej czynności miksera i mieszać to na średnich obrotach. Z takiej mieszanki powinno powstać gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wylej na nie porcję ciasta. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Powtórz czynność do wyczerpania masy.
Gdy naleśniki są wysmażone czas na przygotowanie farszu. Cebule obierz i drobno posiekaj, pieczarki przemyj i również pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekane warzywa. Trzymaj je na ogniu do uzyskania złotego koloru, następnie umieść w misce.
Na tej samej patelni podsmaż mięso mielone. Pod koniec smażenia dodaj pieczarki i cebulę obsyp wszystko obiema paprykami, solą i pieprzem.
Przestudzone mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj żółty ser i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
Powierzchnię każdego naleśnika wysmaruj przygotowanym farszem. Następnie zawiń je w rulon i przekrój na pół.
Każdego krokieta namocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!