• Link został skopiowany

Nowa odsłona tradycyjnych krokietów. Podaj je do zupy, a rodzina oszaleje z zachwytu

Krokiety to znana i smaczna przekąska, którą robi się na różne okazje. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis, który używany jest od lat. Tym razem chcemy pokazać coś nowego, co doda świeżości każdemu posiłkowi. Te krokiety smakują znakomicie.
Krokiety są wymagającym czasu daniem.
zdjęcie ilustracyjne/ iko636, iStock

Naleśniki zazwyczaj podaje się ze słodkimi dodatkami. Najczęściej są to dżemy, czekolada, czy bita śmietana. Jednak ich wytrawna wersja okazuje się równie smaczna. Placki nafaszerowane kapustą i grzybami są najbardziej popularne w okresie zimowym. Podaje się je wraz z czerwonym barszczem. My jednak nieco zmienimy tę recepturę, a dokładniej pobawimy się nadzieniem.

Zobacz wideo Krokieciki brokułowe

Krokiety znamy w dwóch wersjach. Jedna mówi o zrobieniu farszu z kapusty, a inna z pasztetu. Nasza wersja nie jest podobna do żadnej innej. My do naleśników postanowiliśmy dodać mielone mięso połączone z pieczarkami. Oblepione panierką i wysmażone jest świetnym dodatkiem do wszystkich zup, nie tylko barszczu z buraków.

Przepis na krokiety z mięsem mielonym

Składniki na naleśniki

  • 700 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Składniki na farsz

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 300 g pieczarek,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 2 cebule,
  • jajko,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki dodatkowe

  • jajko,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie naleśników. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól i wbij jajka. Cały czas mieszając stopniowo dodawaj mleko i wodę. Najlepiej użyć do tej czynności miksera i mieszać to na średnich obrotach. Z takiej mieszanki powinno powstać gładkie ciasto.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wylej na nie porcję ciasta. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Powtórz czynność do wyczerpania masy.
  3. Gdy naleśniki są wysmażone czas na przygotowanie farszu. Cebule obierz i drobno posiekaj, pieczarki przemyj i również pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni ponownie rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekane warzywa. Trzymaj je na ogniu do uzyskania złotego koloru, następnie umieść w misce.
  4. Na tej samej patelni podsmaż mięso mielone. Pod koniec smażenia dodaj pieczarki i cebulę obsyp wszystko obiema paprykami, solą i pieprzem.
  5. Przestudzone mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj żółty ser i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  6. Powierzchnię każdego naleśnika wysmaruj przygotowanym farszem. Następnie zawiń je w rulon i przekrój na pół.
  7. Każdego krokieta namocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: