Obtocz w tym jajka i dokładnie wysmaż. Gdy położysz je na stole, każdy się na nie rzuci

Jajka można podawać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest obtoczenie ich w panierce. Jednak ta, którą proponujemy nie jest byle jaka. Gdy ją zrobisz, nie ma szans, że ktoś się nimi nie zachwyci. Od razu rób podwójną porcję, bo będzie warto.

Jajka to produkt, który na stołach pojawia się bardzo często. To właśnie one są pierwszym wyborem, gdy chcemy przygotować śniadanie. Jednak w zależności od przygotowania, mogą również być częścią dania obiadowego lub sycącą przekąską.

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Okazuje się, że nie tylko Polacy lubią jeść jajka. Szkoci również są ich fanami i nawet stworzyli swoją, bardzo oryginalną wersję. To nic innego jak jajka po szkocku, które charakteryzują się chrupiącą panierką. Oprócz jajka znajduje się w nim mięso mielone, które obtoczone jest w bułce tartej. Smażenie jajeczno-mięsnych kulek na głębokim oleju gwarantuje najlepsze doznania smakowe. Można je podawać z dodatkiem domowego sosu, lub obok ziemniaków i surówki.

Przepis na jajka po szkocku

Składniki

  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 12 średnich jajek,
  • średnia cebula czerwona,
  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka mąki pszennej,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • butelka oleju do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. 10 jajek umieść w rondelku z wodą i ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupki i odstaw.
  2. Mięso mielone umieść w misce. Posyp je solą, pieprzem, dodaj również posiekaną natkę pietruszki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj wraz z musztardą do miski z mięsem. Całość dokładnie z sobą wymieszaj.
  3. Ugotowane całe jajka oblep przygotowanym mięsem mielonym i formuj na kształt kuli.
  4. Do miseczki wbij 2 jajka i energicznie je roztrzep, do dwóch pozostałych misek wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną.
  5. Przygotowane jajka z mięsem w pierwszej kolejności obtocz w mące, następnie zamocz w jajku i posyp bułką tartą.
  6. Do garnka wlej 1 l oleju i podgrzej go na średnim ogniu. Przyrządzone kulki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  7. Po wysmażeniu przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu zostanie wsiąknięty nadmiar tłuszczu.
  8. Gotowe jajka serwuj z ulubionym sosem i dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.