Najlepsze flaki - przepis prosty, jak konstrukcja cepa. Wywar zawsze gotuję na trzech mięsach

Flaki to jedno z tych dań, które nieustannie wzbudzają żywe dyskusje między fanami i sceptykami. Jednak fanów pysznych i aromatycznych flaczków nie brakuje, a moja rodzina za nimi przepada. Zawsze stawiam na trzy rodzaje mięsa - wywar jest treściwy i aż klei usta.

Więcej przepisów na dania kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Flaki to klasyka. Pojawiają się na imieninach, rodzinnych uroczystościach no i oczywiście na weselach. Przepis na flaki wbrew pozorom nie jest trudny, ale trzeba zdać sobie sprawę, że nie same flaki są najważniejsze. Podstawą jest wywar, a ja zawsze stawiam na trzy mięsa - wołowinę, indyka oraz kurczaka. Rodzina aż czeka, aż przyjadę do rodzinnego domu i ugotuję flaczki. 

Zobacz wideo

Najłatwiejszy przepis na flaki - wybierz te trzy mięsa

Składniki:

  • 2 kg flaków wołowych, ja zazwyczaj kupuję mrożone
  • 700 g wołowiny z kością
  • 2 niewielkie golonki z indyka
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • 1 por
  • 2 średnie białe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, suszony imbir
  • masło i mąka na zasmażkę
  • łyżka octu jabłkowego

Sposób wykonania:

  1. Ja zazwyczaj flaki gotuje dwa dni. Pierwszego dnia gotuję wywar, jednak nie jest to konieczne - przygotowanie flaków nie jest wcale tak czasochłonne. Na samym początku płuczę mięso w ziemnej wodzie i kiedy się namoczy, zalewam je zimną wodą i wstawiam na mały ogień. 
  2. Kiedy wywar się zszumuje, usuń pianę, następnie dodaj kilka listków laurowych, ziele angielskie oraz obrane i oczyszczone warzywa (jedną marchewkę zostaw). Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso zacznie robić się miękkie. 
  3. W czasie, gdy wywar się gotuje, w innym garnku ugotuj rozmrożone flaki z dodatkiem listka laurowego. Kiedy będą miękkie, lekko je osól i gotuj jeszcze kilkanaście minut. Następnie dodaj ugotowane flaki do wywaru. Pamiętaj, żeby zachować szklankę wody, w której gotowały się flaki. 
  4. Gotuj całość na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut, Następnie dopraw do smaku gałką muszkatołową, majerankiem oraz imbirem.
  5. Golonkę z indyka, kurczaka i wołowiną wyjmij z wywaru i oddziel mięso od kości. Następnie skrawki mięsa ponownie włóż do zupy i przygotuj zasmażkę. Na patelnie roztop solidną łyżkę masła i zapraw czubatą łyżką mąki. Energicznie mieszaj i dodaj do zupy. 
  6. Gotuj całość jeszcze przez ok. 10 minut i sprawdź, czy smak ci odpowiada. W razie potrzeby dodaj szklankę wody, w której gotowały się flaki - wówczas zupa będzie bardziej kleista. 

Takie flaczki są pyszne i zawsze wychodzą. Podawaj je z kromką świeżego pieczywa i zbieraj moc komplementów od miłośników polskiej kuchni. 

Więcej o: