Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szare kluski to takie, chciałoby się rzecz - bida-jedzenie. Jednak smak wcale nie jest ubogi, a wielu z nas tęskni za szarymi, jędrnymi kluseczkami podanymi ze skwarkami lub pokruszonym twarogiem. Dzisiejszy przepis na pewno pozwoli wam powrócić do babcinej kuchni, ale jedna rzecz jest istotna - żeby kluseczki szare miały idealną konsystencję, zadbaj o skrobię. Mączyste ziemniaki sprawdzą się najlepiej - szukaj takich w sklepie z oznaczeniem "C".
Nie wszystko, co szare, jest nudne. Szare kluski to wymarzony obiad za grosze
Składniki:
- 500 g mączystych ziemniaków
- 1 duże jajko
- 200 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól
- masło
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i oczyść. Następnie zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz także zmielić je w maszynce.
- Jeśli ziemniaki puściły za dużo wody, lekko je odciśnij. Następnie dodaj mąkę, wbij jajko i dodaj sól do smaku. Za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką masła. Ciasto na szare kluski przełóż na pokrywkę lub deskę do krojenia i za pomocą łyżki zrzucaj kawałki ciasta na wrzątek.
- Szare kluski gotuj przez 3-5 minut, w zależności od tego, jak duże są. Podawaj okraszone skwarkami z cebulą, pokruszonym twarogiem lub na przykład jako dodatek do sosu grzybowego.
Szare kluski to pomysł na budżetowy, ale naprawdę smaczny obiad. Jeśli masz pod ręką trochę ziemniaków, ale jednocześnie nie masz czasu i chęci "stać przy garach" godzinę, takie kluseczki to idealny pomysł. Wystarczy już mała porcyjka, a brzuszek będzie pełny i szczęśliwy.