Flaczki mogą się kojarzyć z kuchnią polską, jednak na całym świecie ten przepis jest chętnie odtwarzany. W Hiszpanii również możemy ich zasmakować, ale w nieco innej wersji. Tam kultowe flaki podawane są z dodatkiem chorizo, mieszanki papryk i ziemniaków. Zdziwieni? Oprócz tych niestandardowych, jak dla nas, składników trzeba również wspomnieć o zasadzie dotyczącej podawania.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Flaczki po madrycku charakteryzują się niesamowitym aromatem. Jest to zasługa mieszanki przypraw i dodatków. Jednak, by smakowały jeszcze lepiej, polecamy odczekać z ich podaniem około 24 godziny. W tym czasie wszystko powinno się dobrze ze sobą połączyć i przegryźć. Dzięki temu doznania smakowe będą jeszcze ciekawsze i przyjemniejsze.
Przepis na flaczki po madrycku
Składniki:
- 1 kg flaków wieprzowych,
- 2 l bulionu,
- 200 g chorizo,
- 300 g mieszanki świeżych papryk,
- 150 g ziemniaków,
- pół łyżeczki papryki ostrej w proszku,
- łyżeczka majeranku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Flaki wygotuj we wrzątku dwa razy. Dzięki temu pozbędziesz się ich intensywnego smaku i zapachu.
- Do dużego garnka wlej bulion i dodaj do niego flaki. Gotuj je na średnim ogniu przez około 1,5 godziny.
- Chorizo pokrój w plastry, a na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się gorący wrzuć na niego chorizo i podsmaż je do zarumienienia. Następnie dodaj do flaków i zamieszaj.
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa umieść na patelni, na której wcześniej znajdowało się chorizo i lekko je podsmaż. Wysmażone przełóż do garnka z resztą składników i gotuj przez następną godzinę.
- Na sam koniec przypraw danie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i ostrą papryką w proszku, zamieszaj. Tak przygotowane danie smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, dlatego przed podaniem odczekaj dobę.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl