By je zjeść, odczekaj całą dobę. Te flaczki nie mają sobie równych. Nawet babcine nie są tak smaczne

Flaki albo się kocha, albo nienawidzi i nie ma nic pomiędzy. Ich przygotowanie może być dla niektórych problematyczne, a to za sprawą obgotowania. Jednak z tym przepisem nie odczuje się żadnych problemów. Ich przyrządzenie skrywa jeden haczyk, mianowicie trzeba zaczekać z ich zjedzeniem. Niemniej jednak jest to tego warte.

Flaczki mogą się kojarzyć z kuchnią polską, jednak na całym świecie ten przepis jest chętnie odtwarzany. W Hiszpanii również możemy ich zasmakować, ale w nieco innej wersji. Tam kultowe flaki podawane są z dodatkiem chorizo, mieszanki papryk i ziemniaków. Zdziwieni? Oprócz tych niestandardowych, jak dla nas, składników trzeba również wspomnieć o zasadzie dotyczącej podawania.

Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Flaczki po madrycku charakteryzują się niesamowitym aromatem. Jest to zasługa mieszanki przypraw i dodatków. Jednak, by smakowały jeszcze lepiej, polecamy odczekać z ich podaniem około 24 godziny. W tym czasie wszystko powinno się dobrze ze sobą połączyć i przegryźć. Dzięki temu doznania smakowe będą jeszcze ciekawsze i przyjemniejsze.

Przepis na flaczki po madrycku

Składniki:

  • 1 kg flaków wieprzowych,
  • 2 l bulionu,
  • 200 g chorizo,
  • 300 g mieszanki świeżych papryk,
  • 150 g ziemniaków,
  • pół łyżeczki papryki ostrej w proszku,
  • łyżeczka majeranku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Flaki wygotuj we wrzątku dwa razy. Dzięki temu pozbędziesz się ich intensywnego smaku i zapachu.
  2. Do dużego garnka wlej bulion i dodaj do niego flaki. Gotuj je na średnim ogniu przez około 1,5 godziny.
  3. Chorizo pokrój w plastry, a na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się gorący wrzuć na niego chorizo i podsmaż je do zarumienienia. Następnie dodaj do flaków i zamieszaj.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa umieść na patelni, na której wcześniej znajdowało się chorizo i lekko je podsmaż. Wysmażone przełóż do garnka z resztą składników i gotuj przez następną godzinę.
  5. Na sam koniec przypraw danie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i ostrą papryką w proszku, zamieszaj. Tak przygotowane danie smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą, dlatego przed podaniem odczekaj dobę.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: