Jesień to doskonały moment na odświeżenie domowego menu i wprowadzenie małych zmian w kuchni. Jedną z ciekawszych propozycji, której z pewnością nikt się nie oprze, jest przepis na wyborną gęsinę. Odpowiednio przygotowana mięso to prawdziwy majstersztyk - nie obejdzie się bez jabłek, przypraw i solidnej porcji czosnku!
11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także Dzień Świętego Marcina. Wówczas mają miejsce liczne obchody, jarmarki czy uroczyste obiad w rodzinnym gronie. Chociaż ów datę mamy już za sobą, warto zwrócić na jeden element, który powinien zostać z nami nieco dłużej. Mowa tu o znakomitym przepisie, który króluje na św. Marcina na stołach, czyli pieczonej kaczce z dodatkiem soczystych jabłek.
Nie bez powodu mawia się, że "Najlepsza gęsina na św. Marcina". Wiąże się to z hodowlą drobiu, która trwa w tym przypadku od wiosny do jesieni. Mięso gęsi smakuje zatem lepiej właśnie w listopadzie, a szczególnie podczas wspomnianego święta. Warto jednak wiedzieć, że taka partia zawiera też dużo zdrowotnych właściwości oraz cennych witamin i minerałów. Zamiast więc objadać się po raz setny nudnym kurczakiem czy indykiem, lepiej zaserwować na obiad soczystą, pełną aromatów i kuszącą piękną prezencją gęsinę. Warto dodać, że gęsi dostaniemy nie tylko u lokalnych sprzedawców, ale i popularnych dyskontach jak Lidl, Biedronka czy Kaufland. Przepis jest niebywale prosty, a wystarczy pamiętać o kilku złotych zasadach jak dodatek owoców, przypraw czy właściwy czas pieczenia.
Składniki:
Sposób przygotowania: