To mięso jest o wiele zdrowsze od kurczaka, a mimo to Polacy je omijają. Znajdziesz je w tych sklepach

Jak mówi stare, polskie przysłowie "Najlepsza gęsina na św. Marcina". Jest w tym wiele prawdy - ta smakowita partia mięsa to bogactwo witamin i niebanalnego smaku. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie np. w anturażu kwaśnych jabłek czy aromatycznych przypraw. Inny drób jak kurczak czy indyk nie może się równać ze znakomitością tego dania.

Jesień to doskonały moment na odświeżenie domowego menu i wprowadzenie małych zmian w kuchni. Jedną z ciekawszych propozycji, której z pewnością nikt się nie oprze, jest przepis na wyborną gęsinę. Odpowiednio przygotowana mięso to prawdziwy majstersztyk - nie obejdzie się bez jabłek, przypraw i solidnej porcji czosnku

Zobacz wideo Chrupiące udka z kurczaka z pikantnym majonezem

"Najlepsza gęsina na św. Marcina". Poznaj sekret obłędnego smaku 

11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości, ale także Dzień Świętego Marcina. Wówczas mają miejsce liczne obchody, jarmarki czy uroczyste obiad w rodzinnym gronie. Chociaż ów datę mamy już za sobą, warto zwrócić na jeden element, który powinien zostać z nami nieco dłużej. Mowa tu o znakomitym przepisie, który króluje na św. Marcina na stołach, czyli pieczonej kaczce z dodatkiem soczystych jabłek. 

Nie bez powodu mawia się, że "Najlepsza gęsina na św. Marcina". Wiąże się to z hodowlą drobiu, która trwa w tym przypadku od wiosny do jesieni. Mięso gęsi smakuje zatem lepiej właśnie w listopadzie, a szczególnie podczas wspomnianego święta. Warto jednak wiedzieć, że taka partia zawiera też dużo zdrowotnych właściwości oraz cennych witamin i minerałów. Zamiast więc objadać się po raz setny nudnym kurczakiem czy indykiem, lepiej zaserwować na obiad soczystą, pełną aromatów i kuszącą piękną prezencją gęsinę. Warto dodać, że gęsi dostaniemy nie tylko u lokalnych sprzedawców, ale i popularnych dyskontach jak Lidl, Biedronka czy Kaufland. Przepis jest niebywale prosty, a wystarczy pamiętać o kilku złotych zasadach jak dodatek owoców, przypraw czy właściwy czas pieczenia. 

Przepis na znakomitą gęsinę - dania na co dzień i od święta 

Składniki: 

  • wypatroszona gęś ok. 4 kg,
  • 2 kwaśne jabłka np. antonówka, 
  • szklanka soku jabłkowego,
  • pół szklanki cydru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka soli,
  • pół łyżki grubo mielonego pieprzu,
  • 3 łyżeczki kminku,
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku.

Sposób przygotowania: 

  1. Gęś dokładnie umyj, osusz i połóż na dużym talerzu lub desce do krojenia. Wskazówka - można wykorzystać także drób mrożony, wówczas gęś trzeba rozmrozić odpowiednio wcześniej. 
  2. Jabłka starannie umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda. Owoce włóż do środka gęsi. 
  3. Środek natrzyj także przyprawami i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. 
  4. Wierzch gęsi posyp solą i grubo mielonym pieprzem. 
  5. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego - ważne, by piersi znalazły się na dole. Tak przygotowaną gęś włóż do lodówki na kilka godzin, by dobrze się zamarynowała i przeszła smakami. 
  6. Piernik nagrzej do 130 stopni. 
  7. Do naczynia z gęsiną wlej teraz sok zmieszany z cydrem. Mięso przykryj pokrywką i piecz tak przez siedem godzin. 
  8. Po tym czasie mięso zyska niebanalny smak, a efekt będzie obłędnie soczysty! 
  9. Wskazówka - pod koniec pieczenia nieco zwiększ temperaturę i usuń pokrywkę - dzięki temu gęś pięknie się zarumieni, a skórka będzie złota i chrupiąca. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.