-
Haps
-
Jak przygotować
- Ania Starmach zdradziła przepis na sernik. Do sera dodała zmiksowane warzywo, jest najlepszy
Ania Starmach zdradziła przepis na sernik. Do sera dodała zmiksowane warzywo, jest najlepszy
Sernik można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ania Starmach pokazała, że do słodkiego wypieku można dodać również warzywo. Z jego dodatkiem stworzyła jesienny deser, któremu trudno się oprzeć. Lepiej od razu zapisać ten przepis.
Jesienią nie ma nic lepszego niż ciepła herbata lub kawa i pyszne słodkie ciasto. Za takim deserem na pewno wiele osób szaleje. Ania Starmach pokazała, w jaki sposób można zrobić deser, który zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Na swojej stronie internetowej podzieliła się recepturą na znany wypiek, ale w nowej odsłonie. To, co dodaje do środka, jest zaskoczeniem dla wielu osób.
Zobacz wideo
Sernik pistacjowy
Sernik to tak popularny wypiek, że można skosztować go na całym świecie. Każda kultura ma również swoje własne wersje tego ciasta, które są równie pyszne. Znana kucharka także postanowiła pokazać swój przepis na tę słodycz. Do masy serowej dodała purée z pieczonej dyni. Ten dodatek jest strzałem w dziesiątkę.
Przepis na sernik dyniowy Ani Starmach
Składniki na spód:
- 200 g herbatników maślanych,
- 100 g masła,
- 50 g mielonych orzechów włoskich,
- pół łyżeczki cynamonu.
Składniki na masę serową:
- 750 g mielonego sera białego półtłustego,
- 450 g mascarpone,
- 450 g purée z upieczonej dyni,
- 250 g drobnego cukru,
- 7 jajek,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru waniliowego,
- pół łyżeczki cynamonu.
Składniki dodatkowe:
- 200 g masy kajmakowej,
- orzechy włoskie.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki umieść w misce i zmiel je za pomocą blendera. Jeśli nie masz takiego urządzenia, możesz wrzucić je do woreczka i rozgnieść za pomocą tłuczka. Ciastka powinny mieć konsystencję piasku. Następnie połącz je z posiekanymi orzechami i roztopionym masłem. Gotowymi wyłóż spód okrągłej tortownicy.
- Teraz przygotuj purée z dyni. Warzywo obierz, podziel na mniejsze kawałki i usuń miąższ. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, piecz przez około 35 minut, do miękkości. Po wypieczeniu przełóż ją do miski i zmiksuj na gładką masę.
- Do tak przygotowanego purée dodaj biały ser i mascarpone, ponownie zmiksuj. Do składników wbij jajka, wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Energicznie, lecz nie za długi wszystko zmiksuj, by składniki mogły się połączyć.
- Masę wylej na ciasteczkowy spód, piecz godzinę w 180°C. Po upieczeniu ostudź sernik w półotwartym piekarniku. Przed podaniem udekoruj go masą kajmakową i posiekanymi orzechami włoskimi.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl