Ten przepis przyda ci się przed świętami. Jak zrobić rybę w occie? Najważniejsza jest zasada 1:5

Wprawdzie do świąt jeszcze kupa czasu, ale dobrą rybką przecież nikt nie pogardzi. Dziś mamy dla was przepis na rybę w zalewie octowej, którą zajadają się całe pokolenia, ale to młodsze wciąż jeszcze nie odkryło w pełni tego smaku. Przepis jest banalny i jeśli zapamiętasz proporcje, nie ma prawa się nie udać.

Więcej przepisów na dania z ryb znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Doskonale wiemy, że dobra rybka nie jest zła, ale niestety, Polacy jedzą ryby najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby cieszyć się smakiem pysznego karpia lub dorsza w zalewie przez cały rok. Przepis, który dziś wam zdradzimy, jest uwielbiany - taką rybką zajadamy się i na świątecznym stole, ale także na innych rodzinnych uroczystościach. Pamiętaj jednak, żeby nie "zapić" ryby octem - jedna szklanka octu na 5 szklanek wody to odpowiednia proporcja. Do tego trochę cebulki i najlepsza zakąska gotowa. 

Zobacz wideo

Ryba w zalewie octowej - przepis idealny na święta i nie tylko

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ryby - mogą to być dzwonka karpia lub filety, na przykład z dorsza lub mintaja
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 2 cebule
  • 5 listków laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • ok. 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • mąka
  • olej do smażenia 
  • przyprawa do ryb (opcjonalnie)
  • pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Rybę oczyść i podziel ją na kawałki, w zależności od tego, jakiej ryby używasz. Pamiętaj, że najlepiej, gdyby wszystkie kawałki były tej samej wielkości. Następnie delikatnie natrzyj je solą, przyprawą do ryb i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki. 
  2. Kiedy ryba się marynuje, zajmij się zalewą. Zagotuj wodę z octem, dodaj sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. 
  3. Kawałki ryby wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie obtocz je w mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i na zmianę układaj w nich kawałki ryby z posiekaną w piórka cebulą. Następnie zalej całość zalewą, powinna być ponownie zagotowana. 
  5. Słoiki szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce przez ok. 10 dni. Jeśli chcesz przechowywać je dłużej, zapasteryzuj we wrzątku przez 15 minut. 

Taka ryba naprawdę świetnie smakuje i sprawdzi się idealnie, kiedy na przykład nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację. Ja szczególnie polecam karpia w zalewie octowej, ale jeśli nie lubisz wyjmować ości z ust, wybierz inny typ ryby. 

Więcej o: