Więcej przepisów na dania z ryb znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Doskonale wiemy, że dobra rybka nie jest zła, ale niestety, Polacy jedzą ryby najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby cieszyć się smakiem pysznego karpia lub dorsza w zalewie przez cały rok. Przepis, który dziś wam zdradzimy, jest uwielbiany - taką rybką zajadamy się i na świątecznym stole, ale także na innych rodzinnych uroczystościach. Pamiętaj jednak, żeby nie "zapić" ryby octem - jedna szklanka octu na 5 szklanek wody to odpowiednia proporcja. Do tego trochę cebulki i najlepsza zakąska gotowa.
Ryba w zalewie octowej - przepis idealny na święta i nie tylko
Składniki:
- ok. 1,5 kg ryby - mogą to być dzwonka karpia lub filety, na przykład z dorsza lub mintaja
- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 2 cebule
- 5 listków laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- ok. 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- mąka
- olej do smażenia
- przyprawa do ryb (opcjonalnie)
- pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Rybę oczyść i podziel ją na kawałki, w zależności od tego, jakiej ryby używasz. Pamiętaj, że najlepiej, gdyby wszystkie kawałki były tej samej wielkości. Następnie delikatnie natrzyj je solą, przyprawą do ryb i pieprzem. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Kiedy ryba się marynuje, zajmij się zalewą. Zagotuj wodę z octem, dodaj sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe.
- Kawałki ryby wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Następnie obtocz je w mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i na zmianę układaj w nich kawałki ryby z posiekaną w piórka cebulą. Następnie zalej całość zalewą, powinna być ponownie zagotowana.
- Słoiki szczelnie zakręć i odwróć denkami do góry. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce przez ok. 10 dni. Jeśli chcesz przechowywać je dłużej, zapasteryzuj we wrzątku przez 15 minut.
Taka ryba naprawdę świetnie smakuje i sprawdzi się idealnie, kiedy na przykład nie masz pomysłu na śniadanie lub kolację. Ja szczególnie polecam karpia w zalewie octowej, ale jeśli nie lubisz wyjmować ości z ust, wybierz inny typ ryby.