Pocieszające ciasteczka, które każdy uwielbiał w PRL-u. Milion razy lepsze i łatwiejsze od pierniczków

Te ciasteczka były kultowe w latach osiemdziesiątych, ale dziś mało kto o nich pamięta. W zasadzie skupiamy się na maślanych ciasteczkach, w okresie zimowym na pierniczkach, ale czy ktoś jeszcze pamięta o amoniaczkach? Ten przepis jest banalny, szybki, a smak ciasteczek pociesza i rozwiewa smutki.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Amoniaczki to ciasteczka uwielbiane przez starsze pokolenie, dziś niestety troszeczkę zapomniane, a wielka szkoda, bo są pyszne, delikatne, kruche i megaproste w wykonaniu. Mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, że swoim smakiem biją na głowę maślane ciasteczka i nawet świąteczne pierniczki. Jak tylko poczujesz ich zapach unoszący się w kuchni, twój humor natychmiast się poprawi. Zaopatrz się w kwaśną śmietanę i amoniak. 

Zobacz wideo

Kultowe ciasteczka z lat osiemdziesiątych. Jak zrobić amoniaczki?

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • płaska łyżeczka amoniaku
  • 3 żółtka
  • pełna łyżka cukru waniliowego
  • ok. 150 g cukru

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Śmietanę przelej do innej miski, dodaj żółtka oraz amoniak. Całość wymieszaj. 
  2. Do miski z mąką dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz oba cukry. Następnie posiekaj masło, by wmieszać je w mąkę. Następnie dodaj śmietanę z amoniakiem i żółtkami. Zacznij energicznie zagniatać. 
  3. Kiedy ciasto będzie już jednolite, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie obsypanej mąka. Następnie za pomocą wybranych foremek wycinaj ciasteczka w ulubionym kształcie. Wycięte ciasteczka możesz delikatnie oprószyć cukrem. 
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na blaszce połóż ciasteczka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. 
  5. Amoniaczki piecz przez ok. kwadrans, aż ładnie urosną i będą lekko złote. Kiedy tylko ostygną, możesz zajadać. 

Takie ciasteczka mogą zabrać was w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa i sprawią, że już dużo rzadziej będziesz kupować ciasteczka w sklepie lub cukierni. Jeśli lubisz stare przepisy lub po prostu lubisz czasami coś samodzielnie upiec, amoniaczki będą idealne. 

Więcej o: