Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Amoniaczki to ciasteczka uwielbiane przez starsze pokolenie, dziś niestety troszeczkę zapomniane, a wielka szkoda, bo są pyszne, delikatne, kruche i megaproste w wykonaniu. Mogę się nawet pokusić o stwierdzenie, że swoim smakiem biją na głowę maślane ciasteczka i nawet świąteczne pierniczki. Jak tylko poczujesz ich zapach unoszący się w kuchni, twój humor natychmiast się poprawi. Zaopatrz się w kwaśną śmietanę i amoniak.
Kultowe ciasteczka z lat osiemdziesiątych. Jak zrobić amoniaczki?
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- płaska łyżeczka amoniaku
- 3 żółtka
- pełna łyżka cukru waniliowego
- ok. 150 g cukru
Sposób wykonania:
- Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Śmietanę przelej do innej miski, dodaj żółtka oraz amoniak. Całość wymieszaj.
- Do miski z mąką dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz oba cukry. Następnie posiekaj masło, by wmieszać je w mąkę. Następnie dodaj śmietanę z amoniakiem i żółtkami. Zacznij energicznie zagniatać.
- Kiedy ciasto będzie już jednolite, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie obsypanej mąka. Następnie za pomocą wybranych foremek wycinaj ciasteczka w ulubionym kształcie. Wycięte ciasteczka możesz delikatnie oprószyć cukrem.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na blaszce połóż ciasteczka i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
- Amoniaczki piecz przez ok. kwadrans, aż ładnie urosną i będą lekko złote. Kiedy tylko ostygną, możesz zajadać.
Takie ciasteczka mogą zabrać was w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa i sprawią, że już dużo rzadziej będziesz kupować ciasteczka w sklepie lub cukierni. Jeśli lubisz stare przepisy lub po prostu lubisz czasami coś samodzielnie upiec, amoniaczki będą idealne.