Dodałam ten składnik do surówki i zniknęła w 3 minuty. Bije na głowę klasyczną mizerię

Gdy podajemy domowej roboty obiad, na talerzu powinny znaleźć się minimum trzy elementy. Jednym z nich jest sałatka lub surówka, która ma za zadanie dopełnić smak. Zazwyczaj podaje się więc mizerię lub połączenie pomidorów ze śmietaną. Ja tym razem wybrałam coś innego i nie żałuję. Z dodatkiem tego napoju jest przepyszna.

Jesień to dobry czas na eksperymentowanie w kuchni. Przez niższe temperatury i gorszą pogodę więcej czasu spędzamy w domu, co temu sprzyja. Gdy więc następnym razem zechcemy podać na obiad ziemniaki lub ryż połączony z mięsem, obok polecamy położyć tę surówkę. Zastąpi klasyczną mizerię, która już mogła się znudzić większości z nas. Nada świeżości nawet najbardziej oklepanemu posiłkowi.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z pietruszki wyróżnia się na tle innych między innymi wyglądem. Za sprawą takiego połączenia składników jest kolorowa, co zachęca do jej zjedzenia. Dodatkowo sos, który się do niej przygotowuje, nadaje jej lepszego smaku. By go wykonać, połącz majonez z maślanką, a na koniec obsyp to solą i pieprzem. Oprócz takiej mieszanki można w niej znaleźć ocet jabłkowy, który przełamuje smaki.

Przepis na surówkę z pietruszki

Składniki:

  • korzeń pietruszki,
  • jabłko,
  • marchewka,
  • pół jasnej części pora,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • 90 ml maślanki,
  • łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę, marchewkę i jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora przemyj, przekrój na pół i drobno posiekaj. Następnie umieść go w misce, zalej wrzątkiem i odcedź.
  2. Wszystkie warzywa przenieś do jednej większej miski i polej je octem jabłkowym, zamieszaj.
  3. Do osobnego naczynia przelej maślankę, dodaj majonez i obsyp całość solą i pieprzem. Zamieszaj do całkowitego połączenia.
  4. Tak przygotowanym sosem oblej warzywa i dokładnie zamieszaj. Gotową surówkę włóż do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możesz obsypać ją posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: