O tym nietypowym farszu do pierogów będzie głośno przy stole. Każdy zapomni o ziemniakach i serze

Aromatyczne nadzienie zamknięte w elastycznym cieście, a to wszystko ugotowane we wrzątku. Tak właśnie można opisać pierogi. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a my poznaliśmy kolejny. O nim będzie głośno wśród rodziny, więc przygotuj się na wiele pytań o przepis. Z tą okrasą smakuje wyśmienicie.

Mówiąc o pierogach mamy przed oczami najbardziej klasyczne przepisy. Między innymi mowa jest o ruskich, czyli z ziemniakami i serem, kapustą kiszoną i grzybami, a także o tych z kaszą. Jednak w tych pierogach farsz się znacznie różni. By go zrobić nie trzeba wiele, tak naprawdę lista składników jest bardzo okrojona. Co więc należy kupić?

Zobacz wideo Drożdżowe pierogi gotowe do drogi Wybierz serwis

By wykonać pierogi z naszego przepisu warto kupić świeżą białą kapustę. Dodatkowo należy połączyć ją z cebulą i wszystko to razem wysmażyć. By pierogi nabrały jeszcze lepszego i głębszego smaku, polecamy zrobić do nich okrasę. Do niej również przyda się cebula, a także suszone zioła. Oprócz takiego dodatku można je zaserwować z kwaśną śmietaną lub wysmażonym boczkiem.

Przepis na pierogi z białą kapustą

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz

  • pół główki białej kapusty,
  • cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na okrasę

  • 2 cebule,
  • łyżka masła,
  • pół łyżeczki suszonej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie pierogów zacznij od przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól. Do suchych składników wlej śmietaną, a także ciepłą wodę. Całość dokładnie i energicznie zagnieć, do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Kapustę umieść w garnku z wodą i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, pozostaw do wystudzenia i drobno posiekaj.
  3. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim warzywo. Gdy cebula się lekko zarumieni, wrzuć do niej kapustę, dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto na pierogi podziel na kilka mniejszych części. Każdą z nich rozwałkuj na stolnicy i wytnij krążki. Na każdym okręgu ułóż przygotowany farsz i dokładnie je zlep. Upewnij się, że wszystko jest dobrze pozlepiane, by nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.
  5. Tak przygotowane pierogi wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody. Gotuj je przez około 3 minuty od wypłynięcia.
  6. Teraz czas na okrasę. Cebule drobno posiekaj i podsmaż je na gorącym maśle. Na koniec obsyp warzywo pieprzem, suszoną natką pietruszki i bazylią. Gotową okrasą polej gorące pierogi. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.