Gdy mama podawała ją na obiad, zawsze kręciłam nosem. Dziś sama używam tego przepisu, bo jest znakomity

Każdy z nas ma takie dania, których w dzieciństwie nienawidził. Ja również miałam ich kilka, a teraz robię je co kilka dni. To właśnie ten przysmak był przeze mnie znienawidzony, a okazuje się, że wcale nie był taki zły. Z tym przepisem zawsze wychodzi soczysty.

Wracając myślami do beztroskich lat dzieciństwa, możemy sobie przypomnieć o potrawach, których nienawidziliśmy. Na mojej liście znajdowała się przede wszystkim zupa owocowa, flaki i wątróbka. Co do tej ostatniej zmieniłam zdanie w czasie dorastania. Dziś robię ją na obiady i zjadam ze smakiem. Przepis wzięłam od mamy i dopiero teraz doceniam jej soczystość i aromat.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

By wątróbka wyszła jak z najlepszej polskiej restauracji, warto do niej dorzucić kilka dodatków. W moim domu obowiązkowo używa się jabłka. Ten owoc dodaje potrawie lekkości i świeżości. Wątróbka nie wydaje się wtedy ciężka, a dodatkowo można w niej wyczuć nutę słodyczy.

Przepis na wątróbkę z cebulą

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • cebula,
  • jabłko,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć warzywo. Smaż je przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Powinno stać się rumiane, ale nie spalone. Po wysmażeniu przełóż cebulę na talerz.
  2. Wątróbkę oczyść, pokrój na średnią kostkę i obtocz w mące pszennej. Jabłko obierz i pokrój w plastry. Na tej samej patelni, na której smażona była cebula, wysmaż owoc. Później je zdejmij i wysmaż wątróbkę na rumiany kolor.
  3. Gdy wątróbka się odpowiednio wysmaży, dorzuć do niej cebulę i jabłko. Wszystkie składniki obsyp solą, pieprzem i suszonym majerankiem, dokładnie wymieszaj. Trzymaj całość na ogniu przez 3 minuty. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.