Surówka lepsza niż w chińskiej restauracji. Wystarczy połączyć te składniki z dodatkiem obłędnego sosu

Zamiast po raz kolejny szykować nudne, pozbawione aromatu dodatki do obiadu, postaw na klasykę rodem z chińskiej restauracji. Przepis na surówkę z białej kapusty jest niebywale łatwy, jednak prostota kryje obłędny smak i bogactwo witamin. Wisienka na torcie jest prosty sos, który idealnie złączy wszystkie produkty.

Kultowe, domowe obiady lubują się w rozmaitych dodatkach. Wszelakie dania mięsne, jarskie, placki, czy zapiekanki podane z solidną porcją warzyw nabierają zupełnie nowego wyrazu. Warto jednak nieco poeksperymentować i zamiast pomidorów z cebulą czy mizerii zaserwować rarytas niczym z najlepszych chińskich restauracji. Smakołyk jest banalny w przygotowaniu i obłędnie smaczny.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Znakomita surówka rodem z chińskiej restauracji. Połącz te składniki a wyjdzie obłęd

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Podobna zasada działa w kuchni, szczególnie jeśli chodzi o domowe smakołyki z prostych, swojskich składników. Do kotletów czy dań jarskich najczęściej serwujemy sałatki i surówki - wśród klasyki można wymienić mizerię, zasmażaną kapustę, marchewkę z groszkiem, miks sałat czy specjały z dodatkiem pora. Warto jednak zainspirować się smakami rodem z chińskich restauracji, czyli wyjątkową surówką z białej kapusty, cebuli i marchewki. 

Te, kto chociaż raz odwiedził chińską restaurację lub miał przyjemność zagubić się wśród azjatyckich straganów ze street foodem, ten doskonale zna smak klasycznej surówki, która podana jest do mięs, sajgonek, potrawek z ryżem i chrupiących filetów z kurczaka. Jej skład jest banalnie prost, jednak nie można tego powiedzieć o zniewalającym smaku. Warzywa przyjemnie chrupią, a z dodatkiem sosu bazującego na occie wypadają bezkonkurencyjnie. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a szczegóły zdradzamy poniżej. 

Przepis na chińską surówkę z białej kapusty i marchewki 

Składniki: 

  • pół główki białej kapusty,
  • marchewka,
  • cebula. 

Sos:

  • pół szklanki oleju,
  • ocet ryżowy lub spirytusowy, 
  • 2 łyżki cukru,
  • ząbek czosnku,
  • sól. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od starannego poszatkowania kapusty. Najpierw jednak główkę przepłucz, osusz i pozbaw zewnętrznych liści. 
  2. Do kapusty dodaj także marchew startą na dużych oczkach oraz cebulę pokrojoną w piórka. 
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski i starannie wymieszaj. 
  4. Teraz pora na sos. W rondelku podgrzej ocet i olej. Dodaj też cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj aż kryształki się rozpuszczą - takim sosem zalej sałatkę. Na koniec dokładne mieszanie, szczypta soli i gotowe!
  5. Surówka chińska doskonale smakuje z panierowanym kurczakiem, sajgonkami, czy daniami z ryżu. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.