Kultowe, domowe obiady lubują się w rozmaitych dodatkach. Wszelakie dania mięsne, jarskie, placki, czy zapiekanki podane z solidną porcją warzyw nabierają zupełnie nowego wyrazu. Warto jednak nieco poeksperymentować i zamiast pomidorów z cebulą czy mizerii zaserwować rarytas niczym z najlepszych chińskich restauracji. Smakołyk jest banalny w przygotowaniu i obłędnie smaczny.
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi. Podobna zasada działa w kuchni, szczególnie jeśli chodzi o domowe smakołyki z prostych, swojskich składników. Do kotletów czy dań jarskich najczęściej serwujemy sałatki i surówki - wśród klasyki można wymienić mizerię, zasmażaną kapustę, marchewkę z groszkiem, miks sałat czy specjały z dodatkiem pora. Warto jednak zainspirować się smakami rodem z chińskich restauracji, czyli wyjątkową surówką z białej kapusty, cebuli i marchewki.
Te, kto chociaż raz odwiedził chińską restaurację lub miał przyjemność zagubić się wśród azjatyckich straganów ze street foodem, ten doskonale zna smak klasycznej surówki, która podana jest do mięs, sajgonek, potrawek z ryżem i chrupiących filetów z kurczaka. Jej skład jest banalnie prost, jednak nie można tego powiedzieć o zniewalającym smaku. Warzywa przyjemnie chrupią, a z dodatkiem sosu bazującego na occie wypadają bezkonkurencyjnie. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a szczegóły zdradzamy poniżej.
Składniki:
Sos:
Sposób przygotowania: