Ciasto 2 w 1, czyli obłędna szarlotka z serową niespodzianką. Rarytas babci znika z blachy ekspresowo

Klasyczną szarlotkę zna chyba każdy, co jednak gdyby domowy wypiek nieco zmodyfikować? Przepis na ciasto 2 w 1 zaskoczy nawet największych łasuchów, a wszystko to za sprawą dodatku kremowego nabiału. Takie połączenie to recepta na słodką ucztę idealną na długie, jesienne popołudnia.

Zapomnij o kultowych, babcinych ciastach i postaw na nieco bardziej urozmaicone łakocie. Przepisem który podbije serce niemal każdego łasucha, jest połączenie szarlotki z sernikiem. Taki duet to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, a to wszystko z prostych składników i bez kilku godzin monotonnej pracy. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ciasto 2 w 1, czyli obłędna szarlotka z dodatkiem puszystego nabiału

Czasami wybór ulubionego ciasta nie jest rzeczą łatwą, wówczas warto przygotować duet nie z tej ziemi. Przedstawiamy zatem niebanalne połączenie szarlotki i puszystego, kremowego sernika. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują, tworząc spójne, obłędne ciasto, które doceni nawet surowa teściowa. Co najważniejsze przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu, a skład bazuje na łatwo dostępnych składnikach - obejdzie się więc długiej i kosztownej listy zakupów.

Połączenie szarlotki z kultowym sernikiem to przepis na niebanalną słodycz na miarę najlepszych cukierni. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i staranne przygotowania, które warto podzielić na trzy etapy. To znacznie usprawni pracę i da smakowity efekt. 

Przepis na ciasto doskonałe. Słodki duet szarlotki i sernika

Składniki na bazę: 

  • 460 g mąki pszennej, tortowej,
  • jajko i 2 żółtka.
  • kostka masła,
  • 130 g cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na miąższ z jabłek: 

  • 1,5 kg jabłek najlepiej słodko-kwaśnej odmiany,
  • opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki np. brzoskwiniowe,
  • łyżka masła,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich (można pominąć),
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Serowe wykończenie: 

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 180 g cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • opakowanie budyniu waniliowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od bazowego ciasta, które będzie naszym spodem. Aby je przygotować, przesiej do dużej mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Składniki suche starannie wymieszaj. Do proszku dodaj zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Kolejno dodaj jajko, żółtka i wszystko wymieszaj.  
  2. Ciasto energicznie zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kulę podziel na trzy równe części, każdą troszkę spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30-minutowe leżakowanie do lodówki. Na koniec ciasto rozwałkuj - z każdej porcji uformuj równe prostokąty. Gotowe ciasto zapiekaj w 180 stopniach przez 15 minut. Gotowe placki pozostaw do wystygnięcia. 
  3. Następnie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na małe kawałeczki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć wszystkie jabłka i smaż do momentu, aż będą kruche i zaczną się rozpadać. Gdy minie 15 minut dodaj orzechy, skórkę pomarańczy i wszystko wymieszaj. Po kilku minutach ściągnij naczynie z palnika i dodaj do zawartości patelni galaretkę, całość należy dokładnie wymieszać, aż proszek się idealnie rozpuści. 
  4. Jabłka wyłóż na jeden blat, a następnie przykryj je kolejną warstwą podpieczonego ciasta. Następny krok to masa serowa. 
  5. Masa serowa - do twarogu dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i budyń. Następnie wszystko dokładnie miksuj na średnich obrotach. Na koniec wlej mleko, ubijaj przez chwilę i wyłóż na nasze ciasto. Całość dokładnie rozprowadź szpatułką lub łyżką. 
  6. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na całą noc. Po tym czasie jest gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.