Zapomnij o kultowych, babcinych ciastach i postaw na nieco bardziej urozmaicone łakocie. Przepisem który podbije serce niemal każdego łasucha, jest połączenie szarlotki z sernikiem. Taki duet to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów, a to wszystko z prostych składników i bez kilku godzin monotonnej pracy.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Ciasto 2 w 1, czyli obłędna szarlotka z dodatkiem puszystego nabiału
Czasami wybór ulubionego ciasta nie jest rzeczą łatwą, wówczas warto przygotować duet nie z tej ziemi. Przedstawiamy zatem niebanalne połączenie szarlotki i puszystego, kremowego sernika. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują, tworząc spójne, obłędne ciasto, które doceni nawet surowa teściowa. Co najważniejsze przepis jest banalnie prosty w przygotowaniu, a skład bazuje na łatwo dostępnych składnikach - obejdzie się więc długiej i kosztownej listy zakupów.
Połączenie szarlotki z kultowym sernikiem to przepis na niebanalną słodycz na miarę najlepszych cukierni. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i staranne przygotowania, które warto podzielić na trzy etapy. To znacznie usprawni pracę i da smakowity efekt.
Przepis na ciasto doskonałe. Słodki duet szarlotki i sernika
Składniki na bazę:
- 460 g mąki pszennej, tortowej,
- jajko i 2 żółtka.
- kostka masła,
- 130 g cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na miąższ z jabłek:
- 1,5 kg jabłek najlepiej słodko-kwaśnej odmiany,
- opakowanie galaretki w proszku + 2 łyżki galaretki np. brzoskwiniowe,
- łyżka masła,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich (można pominąć),
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Serowe wykończenie:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
- 180 g cukru,
- 100 ml mleka,
- 3 jajka,
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- opakowanie budyniu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od bazowego ciasta, które będzie naszym spodem. Aby je przygotować, przesiej do dużej mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Składniki suche starannie wymieszaj. Do proszku dodaj zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Kolejno dodaj jajko, żółtka i wszystko wymieszaj.
- Ciasto energicznie zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Kulę podziel na trzy równe części, każdą troszkę spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i włóż na 30-minutowe leżakowanie do lodówki. Na koniec ciasto rozwałkuj - z każdej porcji uformuj równe prostokąty. Gotowe ciasto zapiekaj w 180 stopniach przez 15 minut. Gotowe placki pozostaw do wystygnięcia.
- Następnie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na małe kawałeczki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć wszystkie jabłka i smaż do momentu, aż będą kruche i zaczną się rozpadać. Gdy minie 15 minut dodaj orzechy, skórkę pomarańczy i wszystko wymieszaj. Po kilku minutach ściągnij naczynie z palnika i dodaj do zawartości patelni galaretkę, całość należy dokładnie wymieszać, aż proszek się idealnie rozpuści.
- Jabłka wyłóż na jeden blat, a następnie przykryj je kolejną warstwą podpieczonego ciasta. Następny krok to masa serowa.
- Masa serowa - do twarogu dodać jajka, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i budyń. Następnie wszystko dokładnie miksuj na średnich obrotach. Na koniec wlej mleko, ubijaj przez chwilę i wyłóż na nasze ciasto. Całość dokładnie rozprowadź szpatułką lub łyżką.
- Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na całą noc. Po tym czasie jest gotowe do podania. Smacznego!