• Link został skopiowany

W końcu zrobiłam kotlety mielone takie, jak moja babcia. Pół życia popełniałam błąd z mięsem - teraz są najlepsze

Kotlety mielone to klasyka obiadów w polskich domach i robimy je naprawdę bardzo często. Moją mistrzynią smaku była babcia i jej mielone nie miały sobie równych. Bardzo długo chciałam odtworzyć ten smak, ale nie wiedziałam, co robię źle. Fakt, moje kotlety były smaczne, delikatne i soczyste, ale czegoś im brakowało. Okazało się, że chodzi o mięso - wybierałam nie do końca odpowiednie.
Kotlety mielone
GaViAl / shutterstock

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety mielone to łatwizna i zawsze idealnie sprawdzą się na szybki posiłek lub rodzinny obiad. Cóż trudnego w zasadzie może być w przepisie na kotlety mielone? Okazuje się jednak, że największym problemem (przynajmniej dla mnie) była zwykła nieświadomość. Moja babcia robiła najlepsze mielone i nie zdążyła mi zdradzić sekretu ich smaku. Ale niedawno go odkryłam. Chodziło o najważniejszą rzecz - mięso mielone. Zawsze kupowałam gotowe, zmielone już mięso wieprzowe. Teraz wiem, że najlepiej mielić mięso samodzielnie i wybierać takie kawałki, które mają najwięcej tkanki łącznej. To sprawia, że kotlety są soczyste, delikatne i ładnie się kleją. Od teraz stawiam na karkówkę, mielone żeberka lub łopatkę. Jednak moje ulubione połączenie to karkówka z odrobiną boczku.

Zobacz wideo

Odkryłam sekret idealnych mielonych. To połączenie jest najlepsze

Składniki:

  • ok. 700 g łopatki wieprzowej
  • 300 g boczku surowego bez skóry
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • kajzerka namoczona w mleku lub bulionie
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta majeranku
  • bułka tarta
  • smalec do smażenia
  • opcjonalnie odrobina wody gazowanej

Sposób wykonania:

  1. Mięso zmiel w maszynce o grubszych oczkach - podczas wyrabiania wieprzowina i tak się sklei. Następnie zeszklij na odrobinie smalcu posiekaną cebulę. Dodaj do zmielonego mięsa. 
  2. Do miski z mięsem wbij jajka, dodaj odciśniętą kajzerkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw przyprawami. Następnie energicznie wyrabiaj masę mięsną, powinna się kleić. 
  3. Żeby dodatkowo spulchnić kotlety, pamiętaj, by masę mięsną dobrze uklepać i napowietrzyć. Pomoże w tym także odrobina wody gazowanej. 
  4. Kiedy już odpowiednio wyrobisz mięso, zwilżonymi dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. Następnie dokładnie obtocz w bułce tartej i uklep. 
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Pamiętaj, by tłuszcz był gorący, jednak moc palnika nie powinna być silna - kotlety mielone smaż na niewielkim ogniu, ale bardzo rozgrzanym tłuszczu. 

Takie kotlety mielone są soczyste i smakują, jak za dawnych lat. Dodaj do nich buraczki i ziemniaczane purée lub kaszę i ogóreczki kiszone - lepszy obiad na jesienny dzień nie istnieje. 

Więcej o: