Domowe przepisy nie mają sobie równych, a idealnym na to przykładem jest soczysta i delikatna zarazem pieczeń wieprzowa. Rarytas sprawdzi się podczas uroczystej kolacji, ale także jako obiad na co dzień. Na tym nie kończą się jednak zalety - gdy zostanie nadmiar pieczeni, świetnie się sprawdzi jako domowa wędlina do kanapek, zapiekanek czy sałatek.
Zamiast po raz kolejny szykować obiadowe klasyki, postaw na nieco bardziej wyrafinowane danie. Mowa tu o pieczeni wieprzowej, która zachwyci swym smakiem nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy odrobina chęci, dobre składniki i wykorzystanie złotej metody, dzięki której mięso będzie obłędnie soczyste, kruche i delikatne zarazem.
Pieczeń wieprzowa to esencja smaków, kolorów i aromatów. Do przygotowania niezbędna jest solidna porcja, świeżego i dobrego jakościowo mięsa. Następne w kolejce są przyprawy takie jak tymianek, majeranek i czosnek. Pieczeń starannie marynujemy i zostawiamy w lodówce na minimum dobę - to właśnie ten szczegół gwarantuje mistrzowski efekt. Później mięso ląduje na moment na patelnię, a następnie w piekarniku i gotowe! Szczegółowy przepis zdradzamy poniżej, więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: