Obłędnie soczysta pieczeń wieprzowa. Aromatyczna kąpiel w marynacie gwarantuje mistrzowski efekt

Szukasz przepisu na wyrafinowany obiad, który zadowoli całą rodzinę? Zamiast kombinować z fikuśnymi recepturami, które nie zawsze się udają, postaw na klasykę. Pieczeń wieprzowa to gwarancja obłędnego smaku, a także pozycja, która pięknie zaprezentuje się podczas uroczystego posiłku. Bez obaw mięso się nie zmarnuje - kolejnego dnia może trafić na kanapki!

Domowe przepisy nie mają sobie równych, a idealnym na to przykładem jest soczysta i delikatna zarazem pieczeń wieprzowa. Rarytas sprawdzi się podczas uroczystej kolacji, ale także jako obiad na co dzień. Na tym nie kończą się jednak zalety - gdy zostanie nadmiar pieczeni, świetnie się sprawdzi jako domowa wędlina do kanapek, zapiekanek czy sałatek. 

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Soczysta i krucha pieczeń wieprzowa. Dzięki tej metodzie wyjdzie tip-top

Zamiast po raz kolejny szykować obiadowe klasyki, postaw na nieco bardziej wyrafinowane danie. Mowa tu o pieczeni wieprzowej, która zachwyci swym smakiem nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe, a na dodatek jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy odrobina chęci, dobre składniki i wykorzystanie złotej metody, dzięki której mięso będzie obłędnie soczyste, kruche i delikatne zarazem. 

Pieczeń wieprzowa to esencja smaków, kolorów i aromatów. Do przygotowania niezbędna jest solidna porcja, świeżego i dobrego jakościowo mięsa. Następne w kolejce są przyprawy takie jak tymianek, majeranek i czosnek. Pieczeń starannie marynujemy i zostawiamy w lodówce na minimum dobę - to właśnie ten szczegół gwarantuje mistrzowski efekt. Później mięso ląduje na moment na patelnię, a następnie w piekarniku i gotowe! Szczegółowy przepis zdradzamy poniżej, więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na idealną pieczeń wieprzową - wystarczy zamarynować i zapiec 

Składniki: 

  • 2 kg szynki wieprzowej,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka majeranku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • oliwa,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól,
  • pół szklanki wody
  • pieprz grubo mielony,
  • pół szklanki wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od marynaty. W miseczce połącz przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszaj 
  2. Taką mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Wieprzowinę następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na dobę. 
  3. Następnego dnia posyp szynkę mąką i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie. 
  4. Mięso przełóż teraz do naczynia żaroodpornego. 
  5. Cebulę pokrój w piórka i razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przełóż do naczynia żaroodpornego. Na składniki połóż podpieczone mięso. Całość podlej wodą, przykryj folią
  6. Pieczeń piecz w 180 stopniach przez dwie godziny. Po tym czasie mięso można serwować. Szynka świetnie smakuje na ciepło z sosem własnym lub innymi dodatkami. Można wykorzystać ją także jako domową wędlinę - wystarczy wówczas pokroić mięso na cienkie plastry. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.