Z pewnością są osoby, które nigdy nie słyszały o cieście o tej dość całuśnej nazwie. Usta Adama, nazywane też ustami teściowej, to ciasto, które przygotowuje się w niezwykle prosty sposób, a smakiem potrafi zaskoczyć gości. Oto najlepszy przepis na proste ciasto.
fot.istock/ahirao_photo
REKLAMA
REKLAMA
Usta Adama to nic innego jak kakaowy biszkopt. W środku czeka na nas jednak niespodzianka. Uwidaczniają się bowiem usta, które wywołują uśmiech na naszych twarzach. To ciasto jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, więc warto jak najszybciej zakasać rękawy i zabierać się do pracy.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Usta Adama - przepis na wyjątkowe ciasto. Po pokrojeniu goście zaczną prosić o jak największy kawałek
Usta Adama to ciasto, które jest świetnym połączeniem różnych smaków. Właśnie z tego powodu jest tak uwielbianym wypiekiem. Nie tylko smakuje, ale i prezentuje się bardzo dobrze. Jak zatem je wykonać, by pod każdym względem było perfekcyjne? Podpowiadamy. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić ciasto usta Adama? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Okrągłe biszkopty posmaruj z płaskiej strony wybranym dżemem i składaj je, łącząc dwa biszkopty.
Białka ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli i cukier.
Ubijaj dalej i dodawaj po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Sprawdź, czy składniki dokładnie się połączyły.
Wybraną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na nią połowę porcji ciasta. Następnie ułóż sklejone biszkopty i zalej je resztą ciasta. Piecz przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Zabierz się za przygotowywanie masy. Budyń i cukier wymieszaj z ok. 120 ml mleka. Resztę mleka zagotuj.
Do zagotowanego mleka wlej rozpuszczony budyń z cukrem i mieszaj do uzyskania gęstej masy.
Gotową masę odstaw masę do ostudzenia. Ostudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem.
Masę wyłóż na upieczone i ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.
Przed podaniem wierzch ciasta usta Adama posyp wiórkami, które zrobisz, ścierając czekoladę na tarce.