Usta Adama to nic innego jak kakaowy biszkopt. W środku czeka na nas jednak niespodzianka. Uwidaczniają się bowiem usta, które wywołują uśmiech na naszych twarzach. To ciasto jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, więc warto jak najszybciej zakasać rękawy i zabierać się do pracy.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Usta Adama - przepis na wyjątkowe ciasto. Po pokrojeniu goście zaczną prosić o jak największy kawałek
Usta Adama to ciasto, które jest świetnym połączeniem różnych smaków. Właśnie z tego powodu jest tak uwielbianym wypiekiem. Nie tylko smakuje, ale i prezentuje się bardzo dobrze. Jak zatem je wykonać, by pod każdym względem było perfekcyjne? Podpowiadamy. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek rozmiar M,
- 160 g cukru,
- 160 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki kakao,
- szczypta soli,
- paczka okrągłych biszkoptów,
- dżem do smarowania biszkoptów - najlepiej nieco kwaśne np. śliwkowe lub aroniowe,
- czekolada.
Składniki na masę budyniową:
- 500 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 200 g masła.
Jak zrobić ciasto usta Adama? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Okrągłe biszkopty posmaruj z płaskiej strony wybranym dżemem i składaj je, łącząc dwa biszkopty.
- Białka ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli i cukier.
- Ubijaj dalej i dodawaj po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Sprawdź, czy składniki dokładnie się połączyły.
- Wybraną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na nią połowę porcji ciasta. Następnie ułóż sklejone biszkopty i zalej je resztą ciasta. Piecz przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.
- Zabierz się za przygotowywanie masy. Budyń i cukier wymieszaj z ok. 120 ml mleka. Resztę mleka zagotuj.
- Do zagotowanego mleka wlej rozpuszczony budyń z cukrem i mieszaj do uzyskania gęstej masy.
- Gotową masę odstaw masę do ostudzenia. Ostudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem.
- Masę wyłóż na upieczone i ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.
- Przed podaniem wierzch ciasta usta Adama posyp wiórkami, które zrobisz, ścierając czekoladę na tarce.