Usta Adama czy usta teściowej? Nazwa tak czy siak jest całuśna. A ciasto szokujące i obłędnie pyszne

Z pewnością są osoby, które nigdy nie słyszały o cieście o tej dość całuśnej nazwie. Usta Adama, nazywane też ustami teściowej, to ciasto, które przygotowuje się w niezwykle prosty sposób, a smakiem potrafi zaskoczyć gości. Oto najlepszy przepis na proste ciasto.

Usta Adama to nic innego jak kakaowy biszkopt. W środku czeka na nas jednak niespodzianka. Uwidaczniają się bowiem usta, które wywołują uśmiech na naszych twarzach. To ciasto jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, więc warto jak najszybciej zakasać rękawy i zabierać się do pracy. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Usta Adama - przepis na wyjątkowe ciasto. Po pokrojeniu goście zaczną prosić o jak największy kawałek 

Usta Adama to ciasto, które jest świetnym połączeniem różnych smaków. Właśnie z tego powodu jest tak uwielbianym wypiekiem. Nie tylko smakuje, ale i prezentuje się bardzo dobrze. Jak zatem je wykonać, by pod każdym względem było perfekcyjne? Podpowiadamy. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki na biszkopt: 

  • 6 jajek rozmiar M, 
  • 160 g cukru, 
  • 160 g mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 4 łyżeczki kakao, 
  • szczypta soli, 
  • paczka okrągłych biszkoptów, 
  • dżem do smarowania biszkoptów - najlepiej nieco kwaśne np. śliwkowe lub aroniowe, 
  • czekolada

Składniki na masę budyniową: 

  • 500 ml mleka, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • 200 g masła

Jak zrobić ciasto usta Adama? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Okrągłe biszkopty posmaruj z płaskiej strony wybranym dżemem i składaj je, łącząc dwa biszkopty. 
  2. Białka ubij na sztywno, dodaj szczyptę soli i cukier. 
  3. Ubijaj dalej i dodawaj po jednym żółtku oraz mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao. Sprawdź, czy składniki dokładnie się połączyły. 
  4. Wybraną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na nią połowę porcji ciasta. Następnie ułóż sklejone biszkopty i zalej je resztą ciasta. Piecz przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. 
  5. Zabierz się za przygotowywanie masy. Budyń i cukier wymieszaj z ok. 120 ml mleka. Resztę mleka zagotuj. 
  6. Do zagotowanego mleka wlej rozpuszczony budyń z cukrem i mieszaj do uzyskania gęstej masy. 
  7. Gotową masę odstaw masę do ostudzenia. Ostudzony budyń zmiksuj z miękkim masłem. 
  8. Masę wyłóż na upieczone i ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by całość stężała. 
  9. Przed podaniem wierzch ciasta usta Adama posyp wiórkami, które zrobisz, ścierając czekoladę na tarce.
Więcej o:
Copyright © Agora SA