Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Może to niezbyt popularne twierdzenie, ale najlepsza kanapka, to kanapka z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym. Myślę, że niewiele osób pogardzi taką przekąską, ale zacznijmy od początku - jak zrobić najlepszy, domowy smalec? Moja babcia zawsze w listopadzie kupowała kawał słoniny oraz karkówkę od lokalnego masarza, wytapiała skwarki, dodawała cebulę i suszone śliwki. Ten nietypowy dodatek nadawał niesamowitego smaku, a smarowidłem zajadało się pół rodziny.
Ale dlaczego zdejmowała firanki? Cóż... Zapach wytapianej słoniny bardzo mocno wnikał we wszystko w kuchni i żeby nie czuć go przez kolejne dwa tygodnie, babcia pozbywała się firanek. Usuwała także chodniczki i dywaniki, i muszę przyznać, że babcia to miała łeb.
Domowy smalec - dodaj kilka śliwek, a lepszego nie zjesz na żadnym jarmarku
Składniki:
- 1 kg słoniny
- ok. 300 g karkówki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- garść suszonych sliwek
- sól, pieprz, ziele angielskie
- 4-6 ząbków czosnku
Sposób wykonania:
- Słoninę oraz boczek pokrój w drobną kostkę, natomiast karkówkę przepuść przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę pokrój w kostkę.
- Przygotuj szeroki garnek lub rodnel, najlepiej z grubym dnem. Następnie dodaj pokrojoną słoninę i na miminalnym ogniu całość wytop.
- Kiedy słonina się wytopi, a skwarki zaczną się złocić, dodaj boczek. Dalej na minimalnym ogniu całość gotuj, następnie dodaj mielona karkówkę.
- Kiedy mięso się już podsmaży, dodaj cebulę oraz czosnek i pokrojone śliwki. Dodaj także listek laurowy, sól i pieprz.
- Smalec trzymaj na wolnym ogniu jeszcze 10 minut, ale obserwuj, czy czosnek się nie przypala. Jeśli boisz się, że czosnek stanie się gorzki, zamiast przeciskać go przez praskę, posiekaj w kostkę.
- Kiedy skwarki będą złote, a mięso usmażone, przelej smalec do pojemników i pozostaw do ostygnięcia. Kiedy się zetnie, już możesz smarować pajdę.
Do tego smalcu możesz także dodać odrobinę majeranku. Pamiętaj jednak, by dodawać go pod koniec, by się nie spalił i nie popsuł smaku. Taki smalec zawsze wychodzi, ale pamiętaj, że zapach podczas przygotowań może nie przypaść do gustu domownikom.