Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kokosanki to niekwestionowana klasyka słodkości i z łatwością możesz je kupić w co drugiej cukierni. Ale po co kupować ciasteczka, skoro możesz je zrobić w domu i to w dosłownie dwie chwile? Ten przepis przeniesie cię w podróż sentymentalną do lat dzieciństwa, a przecież wszystkim nam należą się momenty, kiedy możemy się delikatnie rozpieścić. Potrzebujesz piekarnika i czterech składników.
Kultowe ciasteczka z lat osiemdziesiątych. Jak zrobić kokosanki?
Składniki:
- wiórki kokosowe - 200 g
- 2 białka z większych jajek
- ok. 1/4 kostki masła
- ok. 130 g drobnego cukru
Sposób wykonania:
- Przygotuj rondelek lub głęboką patelnię i włóż do niej masło. Roztop je, ale nie pozwól, by zaczęło się pienić.
- Następnie do rondelka wsyp wiórki kokosowe, całość wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Następnie odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy masa stygnie, przygotuj bezę. W zimnej, blaszanej misce ubij na sztywno białka mikserem na wysokich obrotach.
- Stopniowo dodawaj cukier i kiedy beza będzie już lśniąca, dodaj ją do wiórek z masłem. Następnie delikatnie wymieszaj łopatką lub łyżką.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie za pomocą łyżki lub łyżki do lodów, nakładaj porcje ciasta na kokosanki.
- Uformuj ciasteczka w odpowiedni kształt i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 15-20 minut w zależności od wielkości kokosanek.
Takie ciasteczka nie dość, że są przepyszne, to jeszcze chyba nie znalazła się na tym świecie osoba, która pogardziłaby takim poczęstunkiem. Jeśli zatem masz ochotę coś samodzielnie upichcić lub spodziewasz się gości, kokosanki powinny znaleźć się w twoich kulinarnych planach.