Kartoflanka podjeżdża nudą, ale "Sytocha z podwarszawskiego Urzecza" to prawdziwe arcydzieło

Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak to danie pokonuje konkurencję na każdej płaszczyźnie. Oto "Sytocha z podwarszawskiego Urzecza", czyli regionalne danie, które wymaga jedynie kilku swojskich składników. Przepis uczestniczki MasterChefa sprawdzi się na rozgrzewający, jesienny obiad.

Z ziemniaków można wyczarować wiele smacznych dań od frytek, placków i zapiekanek po kotlety, zupy czy rozmaite babki. co jednak powiesz na regionalny smak. rodem z Urzecza, czyli dawnej dzielnicy Warszawy po drugiej stronie Wisły. To rewelacyjny pomysł na obiad, który zachwyci podniebienie oryginalnym wyrazem i ciekawym podaniem. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

"Sytocha z podwarszawskiego Urzecza" - regionalny smak z kilku składników

Jeśli do domowego menu wkradła się nuda i rutyna pora na zmiany! Co ciekawe, wcale nie trzeba zrezygnować ze swojskich, tanich i łatwodostępnych składników - wystarczy jedynie odpowiedni przepis, odrobina kreatywności, by przygotować dania na miarę najlepszych szefów kuchni. 

Uczestniczka MasterChefa @ewa.masterchef, znana ze swoich obłędnych przepisów podzieliła się tym razem recepturą na kartoflankę. Danie nie przypomina jednak nudnej zupy - to powrót do korzeni i regionalnych smaków. "Sytocha z podwarszawskiego Urzecza" to banalnie proste danie o ciekawej historii. Mało, kto wie, że na południe od Mostu Poniatowskiego w Warszawie, po obu stronach Wisły, istniał niegdyś mikroregion, który określano Urzeczem. To właśnie tam narodził się przepis na sytochę, która składa się z ziemniaków, wody, przypraw i dodatków. Już po pierwszej łyżce można zakochać się w tym niebanalnym smaku - nie ma zatem co przedłużać, pora zakasać rękawy i do dzieła! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na "sytochę z podwarszawskiego Urzecza"

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 l wody,
  • sól.

Okrasa:

  • 200 g surowego boczku,
  • cebula,
  • suszone grzyby (opcjonalnie)
  • sól i pieprz.
 

Sposób przygotowania:

  1. Mączyste ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach. 
  2. Warzywa przełóż na sito, przelej zimną wodą - wówczas pozbędziemy się skrobi. 
  3. Ziemniaki przekładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 20 minut. 
  4. Wodę z utartych ziemniaków wylej, jednak zachowaj osadzoną na dnie skrobię, dodaj ją do odrobiny wody, wymieszaj i wlej do gotujących się bulw. 
  5. Boczek drobno pokrój i wytop na rozgrzanej patelni. 
  6. W tym czasie pokrój cebulę i posiekaj namoczone grzyby (warto zalać je wodą kilka godzin wcześniej). 
  7. Cebule dodaj do boczku, na koniec wrzuć na patelnię posiekane grzyby. Całość jeszcze dopraw solą i pieprzem oraz zalej wodą z grzybów. 
  8. Sytochę przełóż do głębszego talerza, wierzch udekoruj okrasą. Smacznego! 

Przepis znajdziesz na Instagramie @ewa.masterchef

Więcej o:
Copyright © Agora SA