Wbijasz jajka do mięsa "na oko"? To błąd. Dzięki tej zasadzie kotlety mielone zawsze będą soczyste

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań, które gości na polskich stołach. To nic dziwnego, ponieważ jeśli są wykonane dobrze, potrafią smakować po prostu obłędnie. Najbardziej lubimy doprawione, soczyste mięso. Co zrobić, by rzeczywiście takie było? Sprawdźmy.

Kotlety mielone są bardzo proste w przygotowaniu, jednak żeby były smaczne, warto zastosować się do jednej prostej zasady. Mówi ona o proporcjach dotyczących mięsa i dodawanych do niego jajek. Większość z nas robi to metodą "na oko" i zwykle są to dwa jajka na mięso. Czy to poprawnie? Sprawdźmy. 

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Jak zrobić idealne kotlety mielone? Ta złota zasada to klucz do sukcesu 

Kotlety mielone to obłędnie pyszne danie, którym zajada się chyba każdy, kto nie stroni od potraw z mięsa. Nic dziwnego, ponieważ dobrze usmażone są po prostu wspaniałe. Soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Aby jednak osiągnąć taki efekt, trzeba zastosować się do jednej złotej zasady. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Złota zasada brzmi: jedno jajko na pół kilograma mięsa. Wówczas będziemy cieszyć się idealnymi kotletami mielonymi. 

Składniki: 

  • 1 kg mielonej wieprzowiny (karkówki lub łopatki, może być także szynka), 
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub namoczona bułka tarta, 
  • 1 cebula, 
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs, 
  • olej lub smalec do smażenia. 

Najlepsze na świecie kotlety mielone - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Bułkę tartą namocz w mleku. Cebulę posiekaj i zeszklij na odrobinie masła. 
  2. Mięso przełóż do miski i wbij do niego dwa jajka. Pamiętaj o zasadzie jednego jajka na każdy kilogram mięsa. Następnie dodaj podsmażoną cebulę oraz odciśniętą bułkę. Dopraw do smaku przyprawami i całość dokładnie wymieszaj.  
  3. Z mięsnej masy formuj kotlety i dokładnie obtocz je w bułce tartej z każdej strony. 
  4. Rozgrzej olej na patelni. Kotlety smaż na gorącym tłuszczu, ale na niewielkiej mocy palnika, by usmażyły się także wewnątrz i nie spaliły się na zewnątrz.  
  5. Podawaj z ziemniakami gotowanymi i ulubioną surówką - np. mizerią. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.