Choć lato skończyło się parę tygodni temu, a teraz nasze głowy zaczynają skupiać się na przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia, to warto na moment zatrzymać się w całym tym pędzie i przygotować ostatnie przetwory. Lepiej się spiesz, póki pomidory nadal przesiadują cierpliwie na sklepowych półkach. Niebawem na kolejne partie smacznych pomidorów poczekamy do późnej wiosny. Na całe szczęście, te zamknięte w słoiku, będą towarzyszyć ci cały rok. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pomidory należy na początku sparzyć. Partiami wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Po chwili skórka powinna dać się łatwo obrać. Zdejmujemy skórkę ze wszystkich pomidorów, a następnie nacinamy krzyżyk na czubku warzywa i odkrawamy szypułkę. Gotowe pomidory kroimy w dużej wielkości kostkę i przekładamy do garnka. Wówczas zasypujemy je solą i gotujemy 15 minut, tak by nieco zmiękły, ale nie zmieniły się w papkę.
Ugotowane delikatnie pomidory wraz z sokiem, który pojawi się w trakcie obróbki termicznej, wsadzamy do umytych i wyparzonych słoików. Teraz wystarczy jedynie porządnie zakręcić słoiki z przetworami i pasteryzować w wodzie lub w piekarniku. Można także spróbować zawekować pomidory w słoikach, odwracając każdy przetwór do góry nogami. Gotowe pomidory będą znakomicie nadawać się do zupy pomidorowej, sosu do spaghetti bolognese, czy nawet do wiosennej sałatki. Smacznego!