Kluski leniwe tak pyszne, że nawet babcia poprosi o przepis. Wszystko przez jeden niepozorny dodatek

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być najlepsze - dotyczy to także gotowania i domowych obiadów. Zamiast zatem kombinować z wymyślnymi specjałami postaw na klasykę, jaką są kluski leniwe. Przepis gwarantuje obłędnie delikatny i puszysty efekt, a wszystko za sprawą jednego składnika.

Jeśli szukasz przepisu na ekspresowy i smaczny obiad, przygotuj tradycyjne kluski leniwe. Obłędne danie rodem z babcinej kuchni to zaledwie kilka składników - połączysz je w mgnieniu oka, a efekt zachwyci każdego. Jest jednak ważny szczegół, o którym warto pamiętać - mowa tu o sekretnym produkcie, który zapewni lekką, puchatą strukturę i niepowtarzalny smak. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski leniwe tak pyszne, że nawet babcia poprosi o przepis 

Nie ma to jak klasyczne domowe obiady. Na Polskich stołach króluje wiele dobra od wyśmienitych zup, sałatek czy zapiekanek po dania mięsne i rozgrzewające potrawki. Warto wspomnieć także o jarskich specjałach, których w babcinej kuchni nie brakuje. Tu na usta niemal od razu ciśnie się przykład idealny - mowa tu o kluskach leniwych, które dla wielu są słodkim wspomnieniem dzieciństwa. 

Kluski leniwe zwane też pierogami są banalnie proste w przygotowaniu. Warto jednak poznać metodę z sekretnym składnikiem, który spulchni masę i sprawi, że będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Poza serem, jajkiem i mąką w misce powinna znaleźć się także kasza manna. Prosty trik gwarantuje obłędnie smaczny efekt, który zadowoli najbardziej wymagających. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na kluski leniwe z dodatkiem kaszy manny

Składniki:

  • 400 g białego sera, jajko,
  • 2/3 szklanki kaszy manny,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od utarcia żółtka z masłem. Do masy stopniowo dodawaj biały ser - całość delikatnie mieszaj. 
  2. Teraz białko ubij na sztywną pianę. Także dodaj do masy. Na koniec mąka i kasza. 
  3. Ze składników uformuj gładkie ciasto, a następnie zrób wałek. 
  4. Przy pomocy długiego i ostrego noża, delikatnie wycinamy pierogi o charakterystycznym, skośnym kształcie.
  5. Kluseczki przykrywamy ściereczką.
  6. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucamy partiami - nie powinno ich być zbyt dużo w naczyniu, ponieważ mogą się wtedy pozlepiać.
  7. Gotujemy do wypłynięcia i serwujemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: