Nietypowe naleśniki. Będą elastyczne i dużo smaczniejsze, dzięki składnikowi uwielbianemu przez dziadków

Kto z nas nie kocha naleśników? To jedna z najbardziej uniwersalnych potraw i możemy robić je na milion sposobów. Dziś pokażemy wam jeden z tych nietypowych przepisów na naleśniki. Będzie tam mleko, owszem, ale nie takie zwykłe.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to idealny pomysł na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Przepis nikomu nie powinien sprawić problemu, ale dziś jednak mamy dla was nietypowe naleśniki, bo na mleku, owszem, ale zsiadłym. Wychodzą lekkie, delikatne i elastyczne. 

Zobacz wideo

Nietypowe naleśniki - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 1 większe jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z odrobiną soli. Jeśli chcesz zrobić naleśniki na słodko, to dodaj odrobinę cukru pudru. 
  2. Następnie dodaj zsiadłe mleko, wbij jajko i zacznij całość miksować mikserem na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i kiedy uzyskasz już gładkie ciasto, dodaj roztopione masło. 
  3. Patelnię lekko natłuść i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron będą złote. 

Takie naleśniki idealne są do krokietów, ponieważ wychodzą elastyczne i nie rwą się ani nie łamią podczas składania. Jeśli masz chętkę na coś pysznego, takie naleśniki będą strzałem w dziesiątkę. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA