Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki to idealny pomysł na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Przepis nikomu nie powinien sprawić problemu, ale dziś jednak mamy dla was nietypowe naleśniki, bo na mleku, owszem, ale zsiadłym. Wychodzą lekkie, delikatne i elastyczne.
Nietypowe naleśniki - przepis
Składniki:
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 1 większe jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z odrobiną soli. Jeśli chcesz zrobić naleśniki na słodko, to dodaj odrobinę cukru pudru.
- Następnie dodaj zsiadłe mleko, wbij jajko i zacznij całość miksować mikserem na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i kiedy uzyskasz już gładkie ciasto, dodaj roztopione masło.
- Patelnię lekko natłuść i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron będą złote.
Takie naleśniki idealne są do krokietów, ponieważ wychodzą elastyczne i nie rwą się ani nie łamią podczas składania. Jeśli masz chętkę na coś pysznego, takie naleśniki będą strzałem w dziesiątkę.