Zapomnij o nudnym śledziu z cebulą. Podaj rybę z aromatycznymi dodatkami, a rozpieści podniebienie

Rybka lubi pływać, dlatego warto zaserwować kultową przystawkę w nieco inny sposób. Zapomnij więc o nudnej marynacie z cebuli - lista wybornych dodatków jest znacznie dłuższa i ciekawsza. Doskonale sprawdzi się kwaśny, jesienny owoc czy korzenne nuty.

Polacy kochają objadać się śledziami. Kultowa ryba serwowana jest najczęściej jako przystawka czy zakąska do trunków. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjną formę podania i nieco bardziej rozpieścić podniebienie. Doskonale sprawdzą się w tej roli owoce, świąteczne przyprawy czy nawet jajka. 

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Koniec z nudnymi śledziami. Podaj rybę w ten sposób, a goście oszaleją z zachwytu 

Wśród tradycyjnych przepisów na imprezowe rarytasy i przystawki nie może zabraknąć rybnych specjałów. Prawdziwą klasyką są śledzie serwowane na wszelakie sposoby. Zamiast jednak iść w wersję z cebulą, warto nieco poeksperymentować i poznać nowe smaki. Dzięki temu ryba zyska zupełnie nowy, wyborny smak, a podniebienie domowników czy gości zostanie rozpieszczone jak nigdy. 

Śledzie lubą wiele składników. Ciekawą formą podania jest jednak duet z jajkami i miksem kolorowych warzyw. Mowa tu oczywiście o śledziach pod pierzynką, które chętnie serwowane są na święta i rodzinne imprezy. Takie połączenie daje niemalże perfekcyjny efekt, a estetyczne podanie dodatkowo wzbogaca rarytas. Innym rozwiązaniem są także kultowe śledzie w śmietanie - wówczas wystarczy dobry nabiał, kilka przypraw i przystawka na miarę szefów kuchni gotowa! 

Śledzie w tym wydaniu rozpieszczą podniebienie - koniec z nudną cebulą czy octem

Dobrym pomysłem będzie także zastąpienie cebuli porem. Warzywo połączone z rybą da smakowity efekt, a jasna, zielona barwa pięknie zaprezentuje się na odświętnym stole. Oryginalnym pomysłem, szczególnie na zbliżające się święta będą także śledzie z przyprawami korzennymi. Do zalewy potrzebować będziemy dobrej jakości oleju np. lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia, musztardy francuskiej, szalotek, soku z cytryny, goździków, anyżku, kminu rzymskiego i kolendry. Taki miks smaków to gwarancja sukcesu.

Pyszną alternatywą dla tradycji będzie też śledź w anturażu orzechów włoskich. Delikatna i kremowa ryba w połączeniu z lekką goryczą i chrupiącą strukturą gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów. Wisienką na torcie będzie także podanie kultowego tatara - wówczas wystarczy zadbać o kolorowe dodatki i starannie posiekać rybę. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.