Polacy kochają objadać się śledziami. Kultowa ryba serwowana jest najczęściej jako przystawka czy zakąska do trunków. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjną formę podania i nieco bardziej rozpieścić podniebienie. Doskonale sprawdzą się w tej roli owoce, świąteczne przyprawy czy nawet jajka.
Wśród tradycyjnych przepisów na imprezowe rarytasy i przystawki nie może zabraknąć rybnych specjałów. Prawdziwą klasyką są śledzie serwowane na wszelakie sposoby. Zamiast jednak iść w wersję z cebulą, warto nieco poeksperymentować i poznać nowe smaki. Dzięki temu ryba zyska zupełnie nowy, wyborny smak, a podniebienie domowników czy gości zostanie rozpieszczone jak nigdy.
Śledzie lubą wiele składników. Ciekawą formą podania jest jednak duet z jajkami i miksem kolorowych warzyw. Mowa tu oczywiście o śledziach pod pierzynką, które chętnie serwowane są na święta i rodzinne imprezy. Takie połączenie daje niemalże perfekcyjny efekt, a estetyczne podanie dodatkowo wzbogaca rarytas. Innym rozwiązaniem są także kultowe śledzie w śmietanie - wówczas wystarczy dobry nabiał, kilka przypraw i przystawka na miarę szefów kuchni gotowa!
Dobrym pomysłem będzie także zastąpienie cebuli porem. Warzywo połączone z rybą da smakowity efekt, a jasna, zielona barwa pięknie zaprezentuje się na odświętnym stole. Oryginalnym pomysłem, szczególnie na zbliżające się święta będą także śledzie z przyprawami korzennymi. Do zalewy potrzebować będziemy dobrej jakości oleju np. lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia, musztardy francuskiej, szalotek, soku z cytryny, goździków, anyżku, kminu rzymskiego i kolendry. Taki miks smaków to gwarancja sukcesu.
Pyszną alternatywą dla tradycji będzie też śledź w anturażu orzechów włoskich. Delikatna i kremowa ryba w połączeniu z lekką goryczą i chrupiącą strukturą gwarantuje prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów. Wisienką na torcie będzie także podanie kultowego tatara - wówczas wystarczy zadbać o kolorowe dodatki i starannie posiekać rybę. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl